Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Bloei woningmarkt, utiliteitsbouw kwakkelt

Volgens ABN AMRO vertoont de woningmarkt sterke groei maar zijn de verwachtingen voor de utiliteitsbouw in 2016 minder positief.

« terug naar Nieuws
Bloei woningmarkt, utiliteitsbouw kwakkelt

De bouw zit sinds begin dit jaar stevig in de lift, aldus de sectorprognose Bouw van ABN AMRO. In de eerste vijf maanden van 2015 steeg de bouwproductie met 7,2 procent.

ABN AMRO heeft haar groeiprognose voor 2015 daarom naar boven bijgesteld. Zij denkt dat de bouwproductie in 2015 met 4,5 procent zal groeien en in 2016 met 3,5 procent. Hiermee is de bouw één van de snelst groeiende sectoren van Nederland.

Vooral de woningbouw groeit harder dan verwacht. Zo maakt de nieuwbouw van woningen een groeispurt, terwijl ook de renovatie van woningen sneller groeit. ABN AMRO is van mening dat de bouwsector dit groeitempo niet zal volhouden. Waarschijnlijk zal de groei in 2016 iets afnemen, omdat de woningmarkt minder snel groeit en overheidsinvesteringen in de infrastructuur teruglopen.

De utiliteitsbouw profiteert dit jaar nog van het economisch herstel, maar deze groei zal volgens ABN AMRO in 2016 vertragen. De vooruitzichten voor volgend jaar zijn dan ook minder positief dan in 2015. Dit komt onder meer doordat de orderportefeuille stabiliseert, terwijl deze in 2014 nog sterk steeg. Vooral de ontvangen orders voor winkels, schuren, stallen en kantoren zitten in een dip. Hoewel dit voor bouwers niet positief is, benadrukt ABN AMRO dat dit voor de ontwikkeling van de gebouwenvoorraad wel een goed signaal is. Vooral de stijgende leegstand van kantoren en winkels maakt een daling van het totale oppervlak noodzakelijk.

De grond-, water- en wegenbouw leunt op dit moment sterk op de natte waterbouw. De omzet van bouwers in deze branche zit in een sterke groeiversnelling. In het eerste kwartaal van 2015 noteerde de natte waterbouw een enorme omzetstijging van maar liefst 40,8 procent in vergelijking met een jaar eerder. ABN AMRO denkt dat de grond-, water- en wegenbouw in 2016 minder hard zal groeien dan in 2015. Dit is vooral het gevolg van het dalende overheidsbudget voor infrastructurele werken.

Bron: ABN AMRO. Klik hier voor de sectorprognose.

Beeld: Kampstaal.