Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Brandwerende vloerconstructie genomineerd voor scriptieprijs

De afstudeerscriptie ‘Brandwerendheid vloerconstructie bij een natuurlijke parkeergaragebrand’ van HBO-student Ruben Dijkstra is genomineerd voor de IFA-VVBA Scriptieprijs.

« terug naar Nieuws

Het gaat om bachelor-onderzoek naar een systeemplafond ter bescherming van kanaalplaten, waarmee de student bouwkunde (Hogeschool Windesheim) in opdracht van Rockfon Plafondplaten kans maakt op de prijs van de Vereniging van brandveiligheidsadviseurs VVBA.

Het expertpanel motiveert de selectie van de scriptie met: ‘Dit is een productspecifiek onderzoek, niet zozeer van veel waarde voor de brandveiligheid in algemene zin, maar wel concreet. En erg actueel, denk aan de schades die aan kanaalplaatvloeren kunnen ontstaan ten gevolge van een autobrand. Dat kan worden voorkomen met brandwerende plafondplaten. Deze zijn getest volgens de standaard brandkromme en in dit onderzoek wordt aangegeven hoe zij in een projectspecifieke toepassing (lokale autobrand in een parkeergarage) kunnen worden gewaardeerd. In dit geval blijkt dat heel goed op elkaar aan te sluiten, een positieve conclusie dus, waardoor de toepasbaarheid van de brandwerende plafondplaten wordt vergroot. De rekenkundige onderbouwing is geleverd met Capafi en bevat weinig nuance. De tekst had op dit punt sterker gekund, maar voor het overige is het een degelijk onderzoek dat helder gerapporteerd is.’

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste master of bachelor afstudeerscriptie op het gebied van brandveiligheid in Nederland en Vlaanderen. De nominaties werden onlangs bekend gemaakt tijdens de fire safety expertclass Next Generation aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ook genomineerd zijn de masterscriptie ‘Evaluation of the burning behavior of wood products, in the context of structural fire’ van de Gentse student Arne Inghelbrecht en de bachelorsciptie ‘Van trappen op de rem naar fluitend richting de inzet’ van Saxion-student integrale veiligheidskunde Thijs Geertsema.

De winnaar wordt bekend gemaakt op 5 november tijdens het FSS-congres (Fire Safety and Science) van het IFV (Instituut voor Fysieke Veiligheid). Aan de prijs is een geldbedrag van € 1200 verbonden, te besteden aan opleiding of kennisverwerving op het gebied van brandveiligheid.

De scripties zijn te downloaden van www.vvba.nl en www.fellowfse.nl. (Bouwen met Staal, 22 september 2014)