Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Brighton i360 in S355

Staalbouwer Hollandia monteert momenteel op een Engelse kustlocatie een 162m hoge uitkijktoren in S355.

« terug naar Nieuws
Brighton i360 in S355

De volledig voorgefabriceerde toren die aan de kust van de Engelse badplaats Brighton verrijst, wordt gebouwd naar het ontwerp van David Marks en Julia Barfield, tevens verantwoordelijk voor de London Eye.

De gesegmenteerde buisconstructie met een diameter van maximaal 4 m wordt opgebouwd uit zeventien segmenten, variërend in lengte (6-12m), wanddikte (85-20mm) en gewicht (50-80 ton). Net als bij de Euromast biedt de toren de attractie van een 360 graden panorama vanuit een capsule of 'pod' die omhoog klimt (‘Glide up slowly to 450 feet’) via 'vertical cable car'. Klikt hier voor de website van de Brighton i360.

De constructie wordt aan de binnenwand uitgebreid voorzien van verstijvingen met het oog op de windbelasting. In de schacht wordt, behalve een trap voor onderhoudswerk, tevens een zwaar H-profiel aangebracht als voorziening om de beweging op te vangen van de panoramacapsule voor maximaal 200 bezoekers. Over het profiel rolt het wiel van het contragewicht wanneer de capsule langs de stalen schacht op en neer beweegt. Zes omloopwielen geleiden de kabels van het hefsysteem. Tegen de binnenwand zijn ook vloeistofdempers geplaatst. Deze hebben tot doel de slingeringen van de toren te beperken.

De toren (kosten: 46,2 miljoen Britse ponden) wordt volgend jaar zomer opgeleverd.

Bron: FME Powered by Dutch technology. Beeld: Brighton i360.