Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Club trekt vastgelopen projecten vlot

Er komt een permanent interventieteam dat vastgelopen bouwprojecten gaat vlottrekken.

« terug naar Nieuws
Club trekt vastgelopen projecten vlot

Bouwend Nederland en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben hiertoe besloten. Dit meldt Bouwend Nederland.

Het initiatief komt voort uit het project ‘Versnellen bouwprojecten’, waarbij de afgelopen anderhalf jaar zo’n veertig vastgelopen bouwprojecten onder de loep werden genomen. Ongeveer 70 procent van de projecten kon daarna alsnog doorgang vinden.
Vanwege de succesolle operatie krijgt het interventieteam nu een permanent karakter. Het team, waarin deskundigen vanuit overheid, bouw, projectontwikkelaars, juristen en andere externe experts, bekijkt zowel de bedrijfsmatige als de procedurele aspecten van vastgelopen bouwprojecten. Projecten die strikt op de financiën vastzitten, komen in principe niet in aanmerking. ‘Ook is de ervaring dat de regelgeving vaak niet de grote boosdoener is, maar de manier waarop de regels worden geïnterpreteerd of toegepast’, aldus Joep Rats, directeur economische zaken en verenigingszaken van Bouwend Nederland tegenover het eigen medium Podium.

In 2010 startte Bouwend Nederland in de provincie Noord-Holland een eerste experiment met het lostrekken van vastgelopen projecten. Geholpen door experts uit het zogenoemde ‘Watertorenberaad’ werkten lokale overheden en bouwers gezamenlijk aan oplossingen. Rats: ‘Soms communiceert een gemeente niet goed met een provincie, of gemeentes communiceren niet goed met elkaar, of soms ligt het aan de bouwonderneming. Maar bijna altijd is het een palet van meerdere problemen tegelijk die opgelost moeten worden.’
Een van de geleerde lessen is dat sommige projecten structurele aandacht vragen. Rats: ‘Bij de eerste ronde in Noord-Holland hadden we 11 projecten gedaan, waarvan er 7 werden losgetrokken. Na een half jaar gingen we weer kijken en zaten er opnieuw een paar vast. Die zijn opnieuw vlot getrokken. Maar uiteindelijk lukt het dus wel om projecten aan de gang te krijgen en houden’, maar ‘soms moet je gewoon de stekker eruit trekken’.


Bouwend Nederland zal bij het permanente interventieteam betrokken blijven als aandrager van projecten, bij de inhoudelijke ondersteuning en de financiering van het team. Er zal een lijst met criteria worden opgesteld om te bepalen welke projecten in aanmerking komen voor ‘interventie’. Rats: “Ik verwacht dat als de markt straks weer wat aantrekt en het aantal projecten toeneemt, ook de roep om externe interventie groter zal worden. ‘ (Bouwen met Staal, 22 januari 2015) Bron: Bouwend Nederland.