Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Fanuc-robotica in de lift

De Japanse robotbouwer Fanuc Corp. zit in de lift en wordt al vergeleken met Apple Inc.

« terug naar Nieuws

Gisteren verscheen op Bloomberg.com een ‘niet te missen’-artikel over de moeilijkheden die investeerders hebben om bij de Japanse robotica-fabrikant voet aan wal te zetten. Alleen de poging daartoe leidde deze week al tot een steiging op de beurs van tien procent.

Fanuc-robotica wordt in Nederland toegepast bij het volautomatisch assembleren en lassen van staalconstructies. De Vlaardingse staalbouwer Libbenga gebruikt robotarmen van Fanuc in de Canadese BeamMaster Fit + Weld. Staal en robotica maken snelle ontwikkeling door, maar de investeringen zijn hoog. Meer hierover in het december-nummer (242) van het vakblad Bouwen met Staal.

Fanuc is ‘ongelofelijk innovatief en toekomstgericht’ maar houdt de productlocatie al jaren gesloten voor buitenstaanders. Naar het schijnt wordt er nog gefaxt en niet gemaild, om virussen buiten de deur te houden.

Net als bij Apple concentreert het bedrijf zich op een kleine line-up van producten waarbij de technologische superioriteit voorop staat. Ook is het product onmiddellijk te herkennen aan de kleur (geel) en gaat deze van een knipoog vergezeld (‘Welcome to the yellow world’). Vooral investeerders loopt het water in de mond. (Bouwen met Staal, 19 februari 2015)