Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Gemaal in autonoom staal

In Rotterdam is vorige week het nieuwe gemaal Essenburgsingel in gebruik genomen.

« terug naar Nieuws

De stalen waterdruppel, ontworpen door architect Mari Baauw van Royal HaskoningDHV, heeft een autonome bovenbouw met een schaalconstructe die is gebouwd met scheepbouwtechnieken. Bijlsma Constructies uit Wartena, die ook vaak werkt in opdracht van CIG in Groningen, was verantwoordelijk voor de engineering en uitvoering.

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft voor het nieuwe gemaal Essenburgsingel in Rotterdam-Noord omwonenden uitgebreid betrokken bij het ontwerp. Het nieuwe gemaal voert het overtollige (regen)water af op de Delfshavense Schie. De boven- en ondergrondse infrastructuur en het intensieve gebruik van de buitenruimte zorgden voor een complexe situering. Dat vroeg om een zorgvuldige aanpak qua techniek, uitvoering en ruimtelijk architectonische uitwerking.

RoyalHaskoningDHV leverde in 1881 haar eerste bouwwerk op: stoomgemaal Hertog Reinout, inmiddels (rijks)monument). Met de ingebruikname van gemaal Essenburgsingel bereikt het bedrijf een mijlpaal in haar 135-jarige historie van het ontwerpen van gemalen.