Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Handreiking voor slimme brandwerendheid

Voor meer inzicht in en toepassing van slimme brandwerende maatregelen is het rapport ‘Veilige waarden voor de kritieke staaltemperatuur bij ontwerp en aanbesteding' gratis beschikbaar.

« terug naar Nieuws
Handreiking voor slimme brandwerendheid

Het 36 pagina's tellend rapport biedt grafieken en tabellen met de veilige, minimale waarden voor de kritieke staaltemperatuur van kolommen, liggers en trekstaven in draagconstructies van gebouwen. Aan de hand hiervan kunnen ontwerpers/constructeurs eenvoudig de brandwerendheid van constructiedelen en de laagdikte van de eventuele brandwerende bescherming bepalen. Door opname van de waarden in het bestek, zijn offertes van leveranciers van brandwerende bescherming eenduidig op te stellen en te beoordelen.

Dergelijke ontwerpwaarden zorgen voor een eerlijke basis van vergelijking tussen offertes. Leveranciers die de moeite nemen de kritieke staaltemperaturen uit te (laten) rekenen – of opdrachtgevers die daarvoor een constructeur opdracht geven – en de resultaten in het bestek opnemen, kunnen nog steeds een aanzienlijke besparing in brandwerende bescherming realiseren en een gegarandeerd veilige oplossing bereiken binnen het geldende eisenkader.


Het rapport geeft de Nederlandse ontwerppraktijk bovendien inzicht welke parameters een rol spelen en hoe door profielkeuze en constructief ontwerp – wellicht met een iets zwaardere staalconstructie – een forse besparing op de brandwerende voorzieningen kan worden behaald. Immers een hogere kritieke staaltemperatuur leidt tot minder bekledingskosten, met daarmee integraal een betere oplossing.