Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Hergebruik staal hoger op de agenda

Met de wind van de circulaire economie in de rug groeit de aandacht voor hergebruik van staal in de bouw.

« terug naar Nieuws

‘De cirkel beweegt maar heeft nog een zetje nodig’, aldus de oprichter van een bedrijf dat op commerciële basis panden ‘ontmantelt’ voor hergebruik, afgelopen weekeinde in het Financieele Dagblad. Het bedrijf New Horizon zet bedrijfsmatig in op ‘urban mining’ en zegt: ‘Wij slopen niet, wij oogsten.’

Ere wie ere toekomt: Het Rotterdamse Superuse Studios (‘Recycling Design Platform’) kwam al vroeg op de proppen met het begrip, en introduceerde ‘de oogstkaart’. Bij verschillende projecten werd ‘afval’ in een straal rondom de bouwlocatie geoogst, en toegepast in nieuw- of verbouw; van woning tot kringloopwinkel. Maar hoewel hierin ook een schaalsprong werd bereikt, is de hoofdopdracht nog steeds hergebruik in hoofddraagconstructies te brengen.

Toch worden ook daar sinds kort stappen gezet. Door IMd Raadgenieurs in Rotterdam, dat bij de herontwikkeling van een winkelpand aan de Rotterdamse Hoogstraat 27 ton staal (ongeveer 100 staalprofielen) uit diverse slooppanden in Nederland in het pand verwerkte. Bij het constructief ontwerp zijn succesvol liggers uit andere gebouwen toegepast (foto). In plaats van recycling is het bouwmateriaal dus geupcycled.

Bij hergebruik van kolommen en liggers komt echter ook het aspect van CE-markering om de hoek kijken. Bouwregelgeving en hergebruik lopen nog niet in de pas. Onlangs is het begonnen met het optuigen van onderzoek naar een structurele aanpak van het hergebruik van staal en andere metalen in bouw- en renovatieprojecten, waarin wordt samengewerkt door Bouwen met Staal, FME, Metaalunie en Tata Steel, en dat weer moet een logische impuls zijn voor het ‘gebouwpaspoort’, waarin alle circulaire kenmerken als vanzelfsprekend zijn opgenomen.