Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Hoogste punt OMA’s flexibele supertheater

Het door OMA ontworpen flexibele Taipei Performing Arts Center (TPAC) bereikt vandaag zijn hoogste punt.

« terug naar Nieuws

Het volledig in staal uitgevoerde theater (58.658m2) bestaat in hoofdvorm uit een grote kubus waain drie theaters zijn ‘ingeplugd’, terwijl er ook publieke ruimte is opgenomen.

Om het hoogste punt te vieren, vindt vandaag een ceremonie plaats met plaatselijke notabelen, het OMA-team geleid door Rem Koolhaas en David Gianotten, en het meewerkende ontwerpersteam van KRIS YAO | ARTECH in Taipei.

Het raadgevend ingenieurswerk is verricht door onder anderen Arup (onder meer Fire Safety Engineering), Rob Nijsse en Ronald Wenting van ABT (engineering van de façade) en Evergreen Consulting Engineering  als hoofdconstructeur.

Het theaterontwerp bevat een Grand Theatre met 1500 zitplaatsen, een Multiform Theatre (800 zitplaatsen) en het Proscenium Playhouse (800 zitplaatsen), die autonoom kunnen opereren, zonder voorzieningen te moeten delen. Maar het Grand en Multiform theater kunnen ook worden gecombineerd tot supertheater met een vrije (podium-)overspanning van 100 m voor experimenteel theater.

De publieke ruimte bestaat uit een ‘pad’ door het gebouw dat bezoekers zonder ticket een blik biedt op de theateractiviteiten binnenin het gebouw. De centrale kubus is opgetild, waardoor op de begane grond ruimte ontstaat voor een plaza dat het toneel zal zijn voor publieke voorstellingen.

Het weer- en winddicht maken start in oktober. De façade wordt hoofdzakelijk uitgevoerd in aluminum panelen en gebogen glas. De oplevering staat gepland in 2015. OMA won in januari 2009 de ontwerpprijsvraag voor het Taipei Performing Arts Center. Start bouw voor het project met een aanneemsom van € 140 miljoen was in 2012. (Bouwen met Staal, 27 augustus 2014)

Image courtesy of OMA; Photography by Philippe Ruault.