Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Oorzaak kraanongeval ‘nog onduidelijk’

Peinemann Holding en BSB Staalbouw, betrokken bij het bouwongeval met de te renoveren Julianabrug in Alphen aan de Rijn, hebben een eerste statement afgelegd.

« terug naar Nieuws
Oorzaak kraanongeval ‘nog onduidelijk’

Het bedrijf dat materieel en personeel inzette bij de onfortuinlijke poging het brugdek te vervoeren zegt ontdaan te zijn, maar wijst ook op een tot dusver ‘onduidelijke situatie’. Klik hier voor het statement. Ook BSB Staalbouw laat zich over het voorval uit met dit statement.

De renovatie van de veelgeplaagde brug, waarvoor de combinatie Mourik Groot-Ammers en bruggenspecialist  BSB Staalbouw opdracht kregen van de gemeente, zou in augustus worden opgeleverd. Het ongeval betekent voor de beide bedrijven een grote tegenslag, temeer omdat ze de primeur hadden van het eerste brugdek met anti-vriesasfaltlaag. Volgens het Friesch Dagblad had BSB Staalbouw de leiding over de plaatsing van het brugdek, maar het ongeval doet zich voor tijdens een transporthandeling in een tussenstap.

Op Facebook geeft Marc Roos, toegepaste mechanica-docent aan de Hogeschool Rotterdam, inhoudelijk commentaar op de mislukte hijsklus. ‘Het een en ander laat zich makkelijk verklaren. De kraan staat op een ponton, een platbodem, waarvan het zwaartepunt zich in het midden bevind. De kraan tilt een hele zware last. Deze last kan men ontbinden in een resultante die men langs de rode werklijn mag verplaatsen. Het aangrijpingspunt van deze resulterende kracht valt ver buiten het zwaartepunt (ZP) van de ponton. Als gevolg hiervan zal de ponton naar voren dompen en tegelijkertijd naar achteren worden bewogen. Op een gegeven 'moment' zal de ponton gaan kantelen om zijn zwaartepunt en zal de kraan onherroepelijk omvallen, in zijn val alles met zich meetrekkend.’

Op zijn commentaar komen steeds reacties binnen.

Overigens wordt bij operaties als deze het evenwicht van pontons meestal gehandhaafd door bij voortdurende meting water in het ruim rond te pompen.

Tekening: Marc Roos