Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Plannen voor 3D-geprinte brug

Aannemer Heijmans werkt mee aan het 3D-printen van een stalen voetangersbrug die in 2017 in het centrum van Amsterdam moet komen te liggen.

« terug naar Nieuws
Plannen voor 3D-geprinte brug

De brug is een initiatief van de Nederlandse start-up MX3D. Heijmans doet de engineering, terwijl ontwerper Joris Laarman de vormgeving voor rekening neemt. In 2015 en 2016 gaat alle aandacht naar de ontwikkeling en prototyping. Er is tot nu toe alleen een model op schaal geprint.

Het project is een voorbeeld van een zogenaamde hybride (keten-)samenwerking, een begrip uit de transitiekunde waarbij ‘oude’ en ‘nieuwe’ economische orde samenwerken om tot innovaties te komen. Heijmans werkt op soortgelijke wijze samen met Studio Roosegaarde aan het innovatieve Smart Highway concept en met DUS Architects aan het 3D Print Canal House in Amsterdam. Het Canal House maar ook de 3D-knopen van Arup krijgen wereldwijd veel aandacht. In het juni-nummer van het Duitse vaktijdschrift Deutsche Bauzeitung wordt de bouw 'één van de laatste analoge bastions' genoemd.

Aannemer Heijmans beschouwt de intatieven als ‘een logische stap in de ontwikkeling naar een meer geautomatiseerde bouwplaats. Dankzij ICT en robotica ontstaan nieuwe mogelijkheden op het gebied van vormgeving, materiaalgebruik, logistiek en veiligheid.’

Uit het persbericht van Heijmans: ‘MX3D rust 6-assige industriële robots uit met 3D-print tools en ontwikkelt software, zodat de robots metalen, kunststoffen en combinaties van materialen kunnen printen in vrijwel elke vorm. Een grote constructie of klein onderdeel, met deze techniek kan MX3D sterke, complexe structuren van duurzaam materiaal 3D-printen. Heijmans zal binnen het project onder anderen verantwoordelijk zijn voor constructie en bouwtechniek.’

Eind september 2015 opent in Amsterdam een bezoekerscentrum waar publiek de voortgang van het project kan volgen. MX3D en de Gemeente Amsterdam maken de exacte locatie waar de brug komt binnenkort bekend.