Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Francine Houben

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar architect Francine Houben.

« terug naar Nieuws
Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Francine Houben

De oeuvreprijs van 150.000 euro, die dit jaar wordt uitgereikt door  Koningin Máxima, wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland.

Francine Houben, die leiding geeft aan het Delftse bureau Mecanoo, krijgt de Cultuurfonds Prijs voor haar staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. Haar gebouwen kenmerken zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid, zo vindt het College van Adviseurs van het Cultuurfonds. Haar gebouwen worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur, aldus de voordragers.


Volgens het Cultuurfonds brengt de creatief directeur van Mecanoo stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. In Delft werd onlangs de door Francine Houben ontworpen stationshal geopend, waarover ze tegenover archinect.com sprak: 'Arriving in Delft now is an unforgettable experience.'

Verder ontwierp ze onder andere de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft, de woontoren Montevideo in Rotterdam en het Openlucht museum in Arnhem. Daarnaast was ze curator van de eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in 2003.

In het buitenland opende afgelopen week in Boston het Bruce C. Bolling Building, een stadskantoor van grote betekenis voor de wijk Roxbury. Momenteel werkt Francine Houben aan de renovatie van de Martin Luther King Jr. Memorial bibliotheek in Washington. In Taiwan verrijst naar haar ontwerp het grootste culturele complex van Azië met meerdere concertzalen en een operahuis. De alom geprezen bibliotheek van Birmingham werd vorig jaar tot favoriet gebouw van Engeland gekozen door de kijkers van de BBC.

Francine Houben kreeg de afgelopen jaren grote internationale waardering. Ze is lid van de Akademie der Künste Berlijn en de Nederlandse Akademie van Kunsten van de KNAW. Het Britse Architects’ Journal riep haar in 2014 uit tot ‘Woman Architect of the Year’.

Eerdere winnaars van de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs zijn Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).



De winnaar krijgt een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro en daarnaast een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro. De naam en de doelstelling van dit fonds mag de winnaar van de Cultuurfonds Prijs zelf bepalen.