Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Staalinnovatie met nano-laminaat

Een startup in de VS heeft een betaalbare behandeling ontwikkeld waarmee grote stappen in de corrosiewering van staal worden beloofd.

« terug naar Nieuws
Staalinnovatie met nano-laminaat

Het bedrijf Modumetal in Seattle spreekt zelf al van een nieuwe generatie ‘groen staal’, dat met de zogenaamde ‘modumetal’-methode is behandeld. Het staal gaat een bad in en wordt in een reeks van drie behandelingen voorzien van een laminaat, dat een legering vormt, dat vele malen sterker zou zijn dan dat bij een conventioneel conserveringsproces, zoals galvaniseren, en bovendien nauwelijks duurder is.

Het nano-manufacturingproces, waarbij grote oliefabrikanten commercieel betrokken zijn, is vooral van enorm waarde voor toepassingen als buisleidingen die daardoor veel langer mee kunnen. Op dit moment verrichten verschillende eindgebruikers en stake-holders onderzoek in het veld met modumetal-behandelde materialen.

Maar ook op gebied van infrastructuur – de VS hebben een fors probleem met achterstallig onderhoud van stalen bruggen – wordt de behandelmethode een grote toekomst voorspeld. Daarnaast is de methode onder meer interessant voor offshore-toepassingen

Klik hier voor een artikel in het MIT Technology Review.

(Bouwen met Staal, 23 februari 2015).