Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Staalmars in Brussel

Naar verwachting zullen enkele duizenden Europese staalarbeiders op 15 februari deelnemen aan een mars in Brussel voor eerlijke handel, arbeid en banen.

« terug naar Nieuws

De ‘staalmars’, georganiseerd door branchevereniging Eurofer en Aegis Europe, volgt na het zogenaamde ‘European Industrial Manifesto’ van de alliantie Aegis, waarbij producenten van alumnium, keramische materialen en glas zijn aangesloten, maar ook fabrikanten van fietsen en zonnepanelen. Ze willen allemaal hetzelfde: aanpak van de status van China (vrije markt economie, maar met staatssteun) en een stop op de het dumpen van materialen die de thuisindustrie ondermijnen. Daarmee richt zich de mars zich tegen het Chinese dumpstaal dat de Europese staalsector in een wurggreep houdt. Meer hierover op de website van Eurofer.

Met de mars wordt de druk richting Europese Commissie opgevoerd, dat nochtans alleen een importheffing van maximaal 13% op Chinees wapeningstaal wil invoeren. Dat de steakholders dit te weinig vinden, werd afgelopen vrijdag nog eens duidelijk met een brief getekend door de ministers van zeven EU-landen die pleiten voor ‘hervormingen, die de Europese Commissie in staat stellen om in de toekomst sneller te kunnen reageren op oneerlijke concurrentie’. Meer hierover in het Financieele Dagblad.