Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Stadionconcept: 25% goedkoper

Door bouwdelen constructief te scheiden en te beginnen met de zelfstandige staalconstructie van het dak kunnen bouw en gebruik van stadions aanzienlijk geoptimaliseerd.

« terug naar Nieuws
Stadionconcept: 25% goedkoper

Aldus ingenieursbureau IMd (Rotterdam) en architectenbureau Cepezed (Delft) die samen een nieuwe aanpak voor de bouw van voetbalstadions hebben ontwikkeld.

Maak éérst het dak en zet daaronder vervolgens een stadion (zie video), zo luidt de bouwmethodiek waarmee zo’n 25 procent kan worden bespaard ten opzichte van de traditionele aanpak. Ook bestaande stadions, sport- en festivalterreinen kunnen er mee worden overdekt. Bijkomend voordeel: na verloop van tijd kan het terrein onder het dak eenvoudig een andere functie krijgen.

De bedenkers van het flexibele stadionconcept stellen dat het dak het relatief kostbaarste onderdeel is. Dat is het gevolg van de rechthoekige (voetbal) of ovale (atletiek) plattegrond van een stadion. Vanuit constructief oogpunt is dit zeer ongunstig. Behalve duur in uitvoering, beperkt het dak ook de mogelijkheden om een stadion later uit te breiden of in te krimpen.

IMd draait de aanpak om: bouw eerst een constructief optimaal, en daarmee relatief goedkoop dak. Zet die op een eigen, zelfstandige ondersteuningsconstructie zodat er vervolgens alle vrijheid is om eronder een stadion neer te zetten. Of er evenementen onder te houden. Een ander groot kostenvoordeel: als de tribune, ook een duur component, het dak niet hoeven te dragen, kan ook dit bouwdeel veel simpeler en dus goedkoper worden geconstrueerd. Voor tribunes zijn bovendien demontabele, losse systemen toe te passen die in uiterlijk, veiligheid en comfort in niet onderdoen voor traditionele tribunes. Wel kunnen ze eenvoudig en sneller worden verwijderd of uitgebreid, al naar gelang een voetbalclub bijvoorbeeld promoveert of degradeert, of bijvoorbeeld Europees voetbal gaat spelen. Met de nieuwe aanpak is het daarnaast ook kostentechnisch interessant om bestaand stadion of evenemententerrein te overdekken.

Het dak van het stadionconcept heeft een diameter van zo’n 200 m en bestaat uit een grid van 10 m lange buisprofielen (ø 500 mm). De krachten uit het dak worden opgevangen door een randbalkconstructie van 10 m hoog en 10 m breed. De 4 W-kolommen en 4 rechte kolommen waarop de constructie afsteunt, zijn opgebouwd uit buisprofielen ø 700 mm. Lichte kunststof elementen dienen als dakbedekking. Naar behoefte kunnen delen ook open blijven en eventueel later alsnog worden afgedekt.

Uit eerste onderzoeken en berekeningen blijkt de nieuwe aanpak zo’n 25 procent goedkoper dan een vergelijkbaar traditioneel stadion. Dat is nog exclusief de waarde van het op termijn kunnen aanpassen, uitbreiden, inkrimpen of andere functie geven van het terrein onder het dak. Verdere uitwerking en verfijning van het concept gebeurt op dit moment in samenwerking met de Technische Universiteit Delft.

Bron en beeld: IMd