Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Start bouw bevingsbestendig onderzoeksinstituut

Op de Zernike campus in Groningen is de bouw gestart van het nieuwe onderkomen van de Energy Academy Europe, dat is ontworpen volgens de nieuwe NPR voor aardbevingsbestendigheid.

« terug naar Nieuws
Start bouw bevingsbestendig onderzoeksinstituut

Dit meldt architectenbureau Broekbakema. Het ontwerp van Broekbakema en pvanb architecten voor het internationale instituut voor onderzoek en innovatie op het gebied van energievoorziening is het eerste nieuwbouwproject dat vanaf VO ontworpen is volgens de nieuwe Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR 9998). Vorig jaar februari werd naar aanleiding hiervan de bouw van het Groninger Forum tijdelijk stilgelegd en een rekenpauze ingelast.

Het uitvoeriger inzicht over aardbevingsbestendig bouwen treft uiteraard niet alleen de constructieve hoofdopzet. De bouwkundige elementen van de Energy Academy Europe zijn ontworpen om mee te bewegen met trillingen en om de ontstane krachten tijdens een aardbeving op te vangen. Volgens Broekbakema zijn ‘met name het inbouwen van marges waarbinnen de bouwkundige elementen (kozijnen, glas, plafonds en wanden) kunnen bewegen, hierbij van belang. ‘Deze toepassingen zorgen samen voor de veiligheid van het gebouw.’

Overigens staat ook de tweede editie van het seminar Aardbevingsbestendig ontwerpen op donderdag 4 juni voor de deur. Inschrijven kan hier.

Het gebouw van Energy Aacademy Europe wordt tijdens het seminar behandel door Harry Pasterkamp. Zie parallelblok B in het nieuwe programma.