Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Vijftig jaar man van staal

De founding father van de GS Staalwerken Groep, Geert Smulders (75), vierde vorige week zijn 50-jarig jubileum.

« terug naar Nieuws
Vijftig jaar man van staal

Bij die gelegenheid, waarbij vele relaties zijn ferme hand konden schudden, werd Smulders danig in het zonnetje gezet – en daartoe was alle reden. De kleurrijke Smulders (1941) werkte zich vanaf zijn opleiding tot bankwerker, midden jaren vijftig, op tot een staalbouwende ondernemer met een neus voor marktontwikkelingen en een vaste stek in de Quote 500.

Waar de mens Geert Smulders een grote liefde aan de dag legt voor ‘de koers’, en derhalve tot in de haarvaten bekend met de wielermores – vroeg op, hard werken, niet zeuren en niet opgeven –, daar werkte de ondernemer Smulders Staalwerken met soortgelijk arbeidsethos vanaf 1966 en vanuit het Nuenense kerkdorp Gerwen aan een conglomeraat van opgekochte bedrijven dat het produceren, conserveren, transporteren en monteren van eenvoudige tot complexe staalconstructies tot balanceer-act verhief. Smulders verkocht het 44-jaar oude familiebedrijf in zijn geheel in 2010 aan een investeringsmaatschappij, maar kocht een jaar later op zijn 70ste de divisie Industrial Constructions weer terug; het voelde toch niet goed. Bovendien was zijn zoon Mark (foto links) zich al aan het warmlopen – en is de opvolging nu wel definitief.

Anno 2016 heeft de GS Staalwerken Groep vestigingen in Nederland, Polen, Portugal, België en Duitsland. De groep met een jaromzet van 70 miljoen telt ongeveer 500 werknemers. Enkele bekende projecten die op het conto staan van GS Staalwerken zijn het Eye Filmmuseum in Amsterdam, het Floriade-paviljoen van Azerbeidjan in Venlo, Piazza Eindhoven, Loopbrug AC Veenendaal en het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Op dit moment in productie: het project Sif op de Tweede Maasvlakte en het Distriport-hallenbouwproject voor Bol.com in Tilburg.

Lees in deondernemer.nl wat Geert Smulders aan strategische plannen voor de toekomst in petto heeft en wat hij onder meer vindt van 3D-printen. Ter gelegenheid van zijn jubileum verscheen overigens nog een fraai uitgevoerd jubileumboek waarin vele anekdotes, waaronder die van de ‘winnende duif’. Toen Geert minder ging fietsen – ooit had hij ambities om profrenner te worden -, stortte hij zich op het houden van duiven. In 1984 won hij geheel onverwacht het ZNB-concours Chateauroux; uit twaalfduizend duiven keerde die van hem als eerste terug op het thuishonk, wat hem duizend gulden aan prijzengeld opleverde. De spin-off was nog beter: er meldde zich een Japanner die één van zijn duiven wilde kopen. De koop ging door, voor twintigduizend gulden.

Bron: Jubileumboek 'GS Staalwerken Groep 1966 - 1916'

Beeld: Deondernemer.nl