Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Ook converterstation voor Eemshaven

Behalve een datacentrum voor Google wordt voor de zogeheten Cobra-kabel tussen Nederland en Denemarken ook weer een converterstation in de Eemshaven gebouwd.

« terug naar Nieuws
Ook converterstation voor Eemshaven

Taak van de 300 km lange COBRA-kabel is om meer duurzame elektriciteit – voornamelijk opgewekt door windmolenparken – te integreren in het Nederlandse elektriciteitssysteem. De onderzeese gelijkstroomverbinding (interconnector) die het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar verbindt, zal naar verwachting begin 2019 gereed zijn. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT TSO B.V. en de Deense tegenhanger Energinet.dk hebben dat onlangs bekend gemaakt. COBRA staat voor ‘COpenhagen BRussels Amsterdam’, en wordt mede gefinancierd vanuit het Europees energieprogramma.

De nieuwe interconnector krijgt een transportcapaciteit van circa 700 megawatt (MW) en loopt van Eemshaven (Nederland) naar Endrup (Denemarken). De verbinding wordt uitgevoerd als een hoogspanningsgelijkstroomkabel (High Voltage Direct Current, HVDC) omdat er dankzij deze gelijkstroomtechniek weinig verliezen optreden bij elektriciteitstransport over lange afstanden en er dus vrijwel geen (duurzame) stroom verloren gaat.

Om de wisselstroom op de netten van TenneT en Energinet.dk via een gelijkstroomkabel te transporteren is op het vasteland in Nederland (Eemshaven) en Denemarken (Endrup) een converterstation nodig. Hierin kan uitgaande wisselstroom worden omgezet in gelijkstroom en binnenkomende gelijkstroom in wisselstroom. De elektriciteitsnetten op land zijn allemaal uitgevoerd op basis van wisselstroom.

Een converterstation wordt veelal in staal uitgevoerd en voorzien van een speciale (ESD-)vloer. In 2008 realiseerde TenneT voorde NorNed-kabel tussen Nederland en Noorwegen al een soortgelijk station (foto) dat bestaat uit twee hallen: de DC-hal en de schakelhal met een vloeroppervlak van respectievelijk 2.000 en 2.400 m2 .

Naast de nieuwe COBRA-kabel is TenneT momenteel bezig met de planning van NordLink. De investeringsbeslissing voor NordLink – een onderzeese kabel met een capaciteit van 1.400 MW tussen Duitsland en Noorwegen – wordt later dit jaar verwacht. Alle onderzeese kabels maken gebruik van HVDC-techniek. (Bouwen met Staal, 29 september 2014)