Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Wilt u invloed op het nieuwe Bouwbesluit (Bbl)?

De internetconsultatie van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is 1 juli jl. gestart. Tot 16 september a.s. kan een ieder commentaar indienen.

« terug naar Nieuws
Wilt u invloed op het nieuwe Bouwbesluit (Bbl)?

Het Bouwbesluit 2012 wordt samen met een aantal andere zaken opgenomen in het Bbl. Veel nieuws lijkt er bij een snelle blik niet onder de zon. Maar bij nauwkeurigere bestudering blijkt er een voor de bouw van stalen industriegebouwen en bedrijfspanden belangrijke wijziging aangebracht met verstrekkende gevolgen. Het betreft de tekst van art. 4.56 lid 3 over de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (wbdbo) naar buurpercelen.
Het artikel schrijft voor dat gevels 30 minuten brandwerend moeten worden uitgevoerd van binnen naar buiten (inclusief de volledige staalconstructie, die immers van belang is om de gevel in stand te houden). Dit zou een forse kostenstijging kunnen betekenen met dreigend marktverlies voor de staalsector.

De wbdbo tussen stalen industriegebouwen wordt tot op heden effectief en veilig gerealiseerd door hallen op voldoende afstand van de perceelsgrens te bouwen of deze – wanneer ze op korte afstand van de perceelsgrens worden gebouwd – uit te voeren met een brandwerende gevel van buiten naar binnen. De staalconstructie hoeft daarbij niet brandwerend te worden bekleed. Omdat alle hallen (een enkele uitzondering daargelaten) zo worden uitgevoerd is sprake van een veilige situatie (zie www.brandveiligmetstaal.nl). Onduidelijk is wat het beoogde doel is van deze disproportionele maatregel.

Tot 16 september a.s. kan een ieder commentaar indienen op het concept van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) via deze website.