Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Opzet en gebruik

« terug naar Woningbouwdetails

Stalen gevelbekleding wordt al grootschalig toegepast in hallenbouw en andere utiliteitsbouw, maar vraagt voor woningbouw een subtielere detaillering. Deze set details uit de SBR-Referentiedetails Combinatie bestaat uit 18 details met een stalen gevelbekleding die in samenwerking tussen SBR en het marktteam Woningbouw van Bouwen met Staal zijn ontwikkeld. De 18 details bestaan uit 15 2D-details en 3 isometrische projecties. Deze laatsten dienen ervoor om de hoekaansluitingen bij het raamkozijn en de aansluiting bij het balkon extra te verduidelijken.

Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.

Detailpositie

De detailcodering is op een logische manier opgebouwd. De code voor een detail bestaat uit zeven cijfers. De betekenis van de verschillende cijfergroepen in de code is aangegeven in het schema hieronder. De eerste groep van drie cijfers, de detailpositie, is ook weergegeven in de isometrietekeningen (afb. rechts). Daar is de plaats van een detail ruimtelijk weergegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie bij de details

Elk detailblad bevat een groot aantal gegevens die van belang zijn voor dat detail. Bladzijde 1 (de “voorkant”) is een detailblad met een toelichting op de informatie die daarop is te vinden.

Voorkant

Linksboven is aangegeven voor welke draagstructuur het detail geschikt is. De SBR-Referentiedetails met een stalen gevelbekleding gaan uit van een gietbouw draagconstructie. Bepaalde details, met name die in de langsgevel, zijn geschikt voor meerdere draagstructuren, dus naast voor gietbouw ook voor stapelbouw. De draagstructuur komt in het vierde cijfer van de detailcode tot uitdrukking

Het vijfde cijfer van de detailcode slaat op de gevelopbouw van de langsgevel. De code voor “houten binnenspouwblad en plaatmateriaal als gevelbekleding” is een 2. Bij details in de kopgevel is met 0 “niet van toepassing” aangegeven.

De laatste twee cijfers van de detailcode zijn gereserveerd voor alle mogelijke varianten. Zo is onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld het type plaatmateriaal (staal of volkern), het type kozijn (aluminium of hout) of het type vloer (kanaalplaatvloer of bekistingsplaatvloer).

Rechtsboven onder de zevencijferige detailcode staat vermeld voor welke toepassingen het detail geschikt is (W = woningen, WG = woongebouwen en W+WG = woningen en woongebouwen). Deze eisen volgen uit het Bouwbesluit. Scheidingswanden binnen de woning (W) voldoen aan eisen voor luchtgeluid (Ilu;k) en contactgeluid (Ico) van ≥ -20 dB en hebben een brandwerendheid van 30 minuten. Woningscheidende details (WG) voldoen aan Ilu;k ≥ 0 dB en Ico ≥ + 5 dB en hebben een brandwerendheid van minstens 60 minuten.

Achterkant

Bladzijde 2 (de”achterkant”) geeft aanvullende informatie over het detail. Rechts naast de miniatuurafbeelding van het detail staan de bouwfysische prestaties. Voor zover van belang zijn hier onder andere de warmteweerstand of warmtedoorgangscoëfficiënt, lijnvormig warmteverlies, binnenoppervlaktetemperatuur, luchtdichtheid en de lucht- en contactgeluidisolatie aangegeven.

Daaronder zijn diverse aanbevelingen voor het ontwerp, de voorbereiding en de uitvoering vermeld. De aanbevelingen kunnen worden opgenomen in kwaliteitszorgsystemen. Ze zijn ook geschikt als communicatiemiddel tussen de verschillende participanten in het bouwproces en als instructiemiddel voor bijvoorbeeld tekenaars en bouwplaatsmedewerkers.

Verspreiding

Bladzijde 1 is in pdf-formaat gratis te downloaden vanaf de website van Bouwen met Staal. Abonnees (handboek of internet) op de SBR-Referentiedetails Combinatie krijgen tevens de beschikking over de informatie op bladzijde 2.

Laatst gewijzigd

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd: 28 april 2009.