Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Hallenbouw, 12 november ‘s middags - Constructief ontwerp van een geschoorde hal

Donderdagen 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november 2020 organiseert Bouwen met Staal de cursus Hallenbouw. Deze vijfde module behandelt het constructief ontwerp van een geschoorde hal en het toetsen van dit ontwerp.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus

Inhoud module 5 Constructief ontwerp van een geschoorde hal

De cursus Hallenbouw biedt in de middag de module Constructief ontwerp geschoorde hal & toetsen ontwerp geschoorde hal met docen Marcel van Odenhoven (Staalbouwkundig Adviesburo Van Odenhoven).'s Avonds is er dezelfde docent samen met Cock Dol (zelfstandig constructeur) met de module Verbindingen in halconstructies. De module Constructief ontwerp van een geschoorde hal wordt gesponsord door RFEM van de firma Dlubal. Een demonstratie van deze software is géén onderdeel van deze cursus. Na afloop van de cursus krijgt u het aanbod om een online demo van RFEM bij te wonen.

Afb.: Bosch Beton, ontw.: BIM Modelleur Ederveen, foto: Bosch Beton. 

Programma middag 12 november 2020

14.30

Ontvangst met koffie en thee

Voor cursisten die de middagmodule bijwonen

15.00

Welkomstwoord en introductie

Mic Barendsz (Bouwen met Staal)

15.05

Module 4a:
Constructief ontwerp geschoorde hal (deel 4a)
Uitgangspunten voor het ontwerp, belastingen, stabiliteit, staalconstructie, windverbanden, dakliggers, kolommen, voorlopige funderingsbelastingen en kolomankers, van ontwerpfase naar bestek

Marcel van Odenhoven (Staalbouwkundig Adviesburo Van Odenhoven)

16.15

Pauze met koffie, thee en fris

 

16.25

Module 4b:
Toetsen ontwerp geschoorde hal (deel 4b)
Rekenvoorbeeld 1: inleiding, constructiesysteem, permanente belasting, veranderlijke belasting, scheefstand, overzicht van belastingen, gewichtsberekening, stabiliteitsberekening, scheefstand, overzicht van kolomlasten
Rekenvoorbeeld 2: algemene berekening, schoorsysteem, 'sway mode', krachtsverdeling, schoorgevend systeem, stabiliteit in dwarsrichting, stabiliteit in langsrichting, dakdragende liggers, hoofdliggers, randliggers, kolommen, literatuur

Marcel van Odenhoven (Staalbouwkundig Adviesburo Van Odenhoven)

17.15

Gelegenheid om vragen te stellen

Marcel van Odenhoven (Staalbouwkundig Adviesburo Van Odenhoven)

17.30

Afsluiting middagmodule

 

17.30

Eventueel avondeten

Voor cursisten die zowel de middag- als de avondmodule bijwonen

18.30

Avondmodule Verbindingen in halconstructies

Voor cursisten die zowel de middag- als de avondmodule bijwonen

Bestemd voor

Geïnteresseerden in met name de ontwerpaspecten van het onderwerp hallenbouw, zoals constructief ontwerpers, constructeurs, aannemers, staalbouwers, architecten, bouwkundigen, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten, enz.

Niveau

MBO, HBO en TU

Sponsor

De module Constructief ontwerp van een geschoorde hal wordt gesponsord door RFEM van de firma Dlubal. RFEM is 3D-software voor het constructief ontwerp van staal-, beton-, hout-, glas- en membraanconstructies. Deze is ook geschikt voor voor installatie- en machinebouw en dynamische analyse van constructies. RFEM maakt gebruik van eindige-elementenanalyse en werkt onder Microsoft Windows.

Meer informatie over RFEM is beschikbaar op de website van MSc Engineering. Klik hier voor een gratis proeflicentie. Een demonstratie van deze software is géén onderdeel van deze cursus. Wel is het voor cursisten mogelijk om zich op te geven voor een afzonderlijke, kostenloze demonstratie

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen per module 2 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister. 2 KE/PE-punt per module. 16 KE/PE-punten als u alle 8 modules volgt.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Hallenbouw aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst.

Docenten

Docenten van deze module zijn: Marcel van Odenhoven (Staalbouwkundig Adviesburo Van Odenhoven).

Tijdsduur

De middagmodule is van 15.00 u. tot 17.30 u. met (als u de gehele middag-avondmodule bijwoont) een eenvoudige maaltijd.

Waar en wanneer

Donderdag 5 november 2020 middag

Hofclub, gebouw Hofstaete
Zaagmolenlaan 4
Woerden

Er kan geparkeerd worden op het terrein bij de Hofclub. Mocht dit parkeerterrein vol zijn, dan kan er in omliggende straten of bij het Antoniusziekenhuis geparkeerd zijn.

Kosten en studiemateriaal

Voor deze ene module: € 375 voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 415 voor overige belangstellenden. Het boek Hallen is inbegrepen in de deelnamekosten. Daarom zijn de cursusprijzen 100 euro hoger dan die van de modules Aardbevingsbestendig ontwerpen en Dynamica van gebouwen. Aanvullend ontvangen de deelnemers de syllabus met presentaties en opgaven. De prijs is ook inclusief catering. Prijzen zijn exclusief BTW. Uitsluitend op aanvraag geldt, dat cursisten die het boek al hebben aangeschaft, 100 euro korting ontvangen op de cursusprijs. Zie onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden.

Als u één of meerdere afzonderlijke modules volgt, is de prijs af te lezen uit onderstaande tabel. De prijzen zijn zo opgebouwd, dat u korting ontvangt als u meerdere modules volgt. Heeft u het boek Hallen al in uw bezit? Dan krijgt u € 100,- korting.

 

1 module

2 modules

3 modules

4 modules

5 modules

6 modules

7 modules

8 modules

9 modules

10 modules

bedrijfsleden

€ 375

€ 625

€ 850

€ 1.055

€ 1.375

€ 1.395

€ 1.530

€ 1.645

€ 1.740

€ 1.815

niet-bedrijfsleden

€ 415

€ 705

€ 965

€ 1.200

€ 1.410

€ 1.595

€ 1.755

€ 1.890

€ 2.005

€ 2.110

Aanmelden

Voor deelname kunt u zich aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan op deze pagina. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een deelnamebevestiging. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. In het veld Opmerkingen geeft u aan, aan welke modules u wilt deelnemen.
Aanmelden voor de gehele cursus, dat wil zeggen alle 5 middag-avondmodules, kunt u doen door op de aanmeldbutton te klikken op deze pagina.

Programma

Deze middag- en avondmodules zijn afzonderlijk te volgen en zijn gebaseerd op de hoofdstukken van het studieboek Hallen. Waar mogelijk zijn de auteurs van de hoofdstukken aan deze cursus verbonden als docent.

 1. Inleiding Hallen door (o.v.) Joris van der Vorst (architect ASK-Romein) en Mic Barendsz (projectleider/bouwkundige bij Bouwen met Staal) (donderdag 29 oktober 2020 's middags)
 2. Gevel en dak door Niels Blauwiekel (dak- en gevelspecialist M3C), Otto Kettlitz (dak- en gevelspecialist Nieman-Kettlitz & lid technische commissie Dumebo-DWS) & Marco Pauw (hoofdredacteur Bouwen met Staal) (donderdag 29 oktober 2020 's avonds)
 3. Vloeren door Ab van den Bos (directeur engineering DIANA FEA) en een nader te bepalen docent (donderdag 5 november 2020 's middags)
 4. Stabiliteit van hallen & Constructiesystemen voor hallen door Bert Snijder (hoogleraar Staalconstructies Technische Universiteit Eindhoven) (donderdag 5 november 2020 's avonds)
 5. Constructief ontwerp geschoorde hal & Toetsen ontwerp geschoorde hal door Marcel van Odenhoven (eigenaar/directeur en constructeur Adviesburo Van Odenhoven) (donderdag 12 november 2020 's middags)
 6. Verbindingen in halconstructies door Cock Dol (zelfstandig constructeur) en Marcel van Odenhoven (eigenaar/directeur en constructeur Adviesburo Van Odenhoven) (donderdag 12 november 2020 's avonds)
 7. Kosten van hallen door David Meijer (bouwkostenadviseur (Vitruvius Bouwkostenadvies) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal) & Rayaan Ajouz (onderzoeker Bouwen met Staal & junior-constructeur ABT) (donderdag 19 november 2020 's middags)
 8. Brandveiligheid van hallen door Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) (donderdag 19 november 2020 's avonds)
 9. Kraanbanen door Bram van de Kaa (Tata Steel IJmuiden) (donderdag 26 november 2020 's middags)
 10. Duurzaam bouwen met staal door Anton Bronsvoort (architect Bronsvoort Blaak Architecten) Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal) (donderdag 26 november 2020 's avonds)

Extra studiemateriaal

Het cursusmateriaal wordt tijdens de lessen uitgedeeld. Bepaalde informatie, zoals tijdschriftartikelen of links naar websites, worden via deze webpagina verspreid. Bij de module Gevel en dak wordt verwezen naar:

 1. Krachtsafdracht stalen dakplaat door de redactie met dank aan met dank aan Gertjan Knüwer van Knüwer Bouwadvies in Heemskerk, Niels Blauwiekel van M3C in Wezup
  en Jack Hage van SAB-profiel in IJsselstein, Bouwen met Staal, nr. 271, oktober 2019, blz.28 en 29.