Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Hallenbouw, 31 oktober ‘s middags

Donderdag 31 oktober, dinsdag 12 en donderdagen 21 en 28 november 2019 organiseert Bouwen met Staal de cursus Hallenbouw.

« terug naar Hallenbouw

De cursus zit helemaal vol. Het is niet meer mogelijk om u aan te melden. Wij kijken, samen met de docenten, of deze cursus snel (begin 2020) weer gehouden kan worden.

Inhoud module 1

De cursus Hallenbouw start in de middag met Inleiding Hallen door Joris van der Vorst (architect ASK-Romein) en Mic Barendsz (projectleider/bouwkundige bij Bouwen met Staal) en Vloeren door Ab van den Bos (directeur engineering DIANA FEA). In de avond nemen Niels Blauwiekel (dak- en gevelspecialist COFAC), Otto Kettlitz (dak- en gevelspecialist Nieman-Kettlitz & lid technische commissie Dumebo-DWS) & Marco Pauw (hoofdredacteur Bouwen met Staal) het stokje over met de module Gevel en dak.

Afb.: BPA Woerden, ontw. en foto: HD Projectrealisatie. 

Programma middag 31 oktober 2019

13.00

Ontvangst met koffie en thee

Voor cursisten die de middagmodule bijwonen

13.30

Welkomstwoord en introductie

Mic Barendsz (Bouwen met Staal)

13.40

Module 1a:
Inleiding hallen (deel 1a)
Bouwopgave, kenmerken van hallen, typologieën, opdrachtgevers en contractvorming, bedrijfsactiviteiten en programma van eisen, ontwerp- en bouwproces

Mic Barendsz (Bouwen met Staal)

14.30

Module 1b:
Inleiding hallen (deel 1b)
Voorbeeldprojecten van ASK Romein.

Joris van der Vorst (architect ASK-Romein)

15.20

Pauze met fris en gelegenheid om te roken

 

15.30

Module 1c:
Vloeren (deel 1c)
Inleiding betonnen begane-grond vloeren van hallen. Inleiding, opgave en rekenkundig deel aan de hand van ontwerppakket Diana FEA
 

Ab van den Bos (Diana FEA)

16.00

Module 1d:
Vloeren (deel 1d)
Opgave betonnen begane-grond vloeren van hallen

Ab van den Bos (Diana FEA)

16.30

Pauze met fris en gelegenheid om te roken

 

16.45

Module 1e:
Vloeren (deel 1e)
Rekenkundig deel betonnen begane-grond vloeren van hallen aan de hand van het ontwerpprogramma Diana FEA

Ab van den Bos (Diana FEA)

17.30

Afsluiting middagmodule

 

17.30

Eventueel avondeten

Voor cursisten die zowel de middag- als de avondmodule bijwonen

18.30

Avondmodule Gevel en dak

Voor cursisten die zowel de middag- als de avondmodule bijwonen

Bestemd voor

Geïnteresseerden in met name de ontwerpaspecten van het onderwerp hallenbouw, zoals constructief ontwerpers, constructeurs, aannemers, staalbouwers, architecten, bouwkundigen, toeleveranciers aan de staalbouw, docenten, studenten, bouwtoezichten, enz.

Niveau

MBO, HBO en TU

Kenniseenheden Constructeursregister

Deelnemers ontvangen per module 2 punten (kenniseenheden) voor het Constructeursregister. 2 KE/PE-punt per module. 16 KE/PE-punten als u alle 8 modules volgt.

Als u bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kunt u op de lijst met activiteiten de modules Hallenbouw aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst. Het Constructeursregister wordt beheerd door Bouwen met Staal en de Betonvereniging.

Docenten

Docenten van deze module zijn: Joris van der Vorst (ASK-Romein), Ab van den Bos (Diana FEA) en Mic Barendsz (Bouwen met Staal).

Tijdsduur

Deze eerste middagmodule van 13.00 u. tot 17.30 u. met (als u de gehele middag-avondmodule bijwoont) een eenvoudige maaltijd.

Waar en wanneer

Donderdag 31 oktober 2019 middag

Hofclub, gebouw Hofstaete
Zaagmolenlaan 4
Woerden

Er kan geparkeerd worden op het terrein bij de Hofclub. Mocht dit parkeerterrein vol zijn, dan kan er in omliggende straten of bij het Antoniusziekenhuis geparkeerd zijn.

Kosten en studiemateriaal

Voor deze ene module: € 375 voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 415 voor overige belangstellenden. Het boek Hallen is inbegrepen in de deelnamekosten. Daarom zijn de cursusprijzen 100 euro hoger dan die van de modules Aardbevingsbestendig ontwerpen en Dynamica van gebouwen. Aanvullend ontvangen de deelnemers de syllabus met presentaties en opgaven. De prijs is ook inclusief catering. Prijzen zijn exclusief BTW. Uitsluitend op aanvraag geldt, dat cursisten die het boek al hebben aangeschaft, 100 euro korting ontvangen op de cursusprijs. Zie onze algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden.

Als u één of meerdere afzonderlijke modules volgt, is de prijs af te lezen uit onderstaande tabel. De prijzen zijn zo opgebouwd, dat u korting ontvangt als u meerdere modules volgt. Heeft u het boek Hallen al in uw bezit? Dan krijgt u € 100,- korting.

 

1 module

2 modules

3 modules

4 modules

5 modules

6 modules

7 modules

8 modules

bedrijfsleden

€ 375

€ 625

€ 850

€ 1.055

€ 1.375

€ 1.395

€ 1.530

€ 1.645

niet-bedrijfsleden

€ 415

€ 705

€ 965

€ 1.200

€ 1.410

€ 1.595

€ 1.755

€ 1.890

Aanmelden

Voor deelname kunt u zich aanmelden via het formulier onder de 'Meld je aan'-button bovenaan op deze pagina. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een deelnamebevestiging. Bouwen met Staal behandelt de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. In het veld Opmerkingen geeft u aan, aan welke modules u wilt deelnemen.
Aanmelden voor de gehele cursus, dat wil zeggen alle 4 middag-avondmodules, kunt u doen door op de aanmeldbutton te klikken op deze pagina.

Programma

Deze middag- en avondmodules zijn afzonderlijk te volgen en zijn gebaseerd op de hoofdstukken van het studieboek Hallen. Waar mogelijk zijn de auteurs van de hoofdstukken aan deze cursus verbonden als docent.

 1. Inleiding Hallen door Joris van der Vorst (architect ASK-Romein) en Mic Barendsz (projectleider/bouwkundige bij Bouwen met Staal) en Vloeren door Ab van den Bos (directeur engineering DIANA FEA) (donderdag 31 oktober 2019 's middags)
 2. Gevel en dak door Niels Blauwiekel (dak- en gevelspecialist M3C Consultancy), Otto Kettlitz (dak- en gevelspecialist Nieman-Kettlitz & lid technische commissie Dumebo-DWS) & Marco Pauw (hoofdredacteur Bouwen met Staal) (donderdag 31 oktober 2019 's avonds)
 3. Stabiliteit van hallen & Constructiesystemen voor hallen door Bert Snijder (hoogleraar Staalconstructies Technische Universiteit Eindhoven) (dinsdag 12 november 2019 's middags)
 4. Constructief ontwerp geschoorde hal & Toetsen ontwerp geschoorde hal door Marcel van Odenhoven (eigenaar/directeur en constructeur Adviesburo Van Odenhoven) (dinsdag 12 november 2019 's avonds)
 5. Kosten van hallen door David Meijer (bouwkostenadviseur (Vitruvius Bouwkostenadvies) en Frank Maatje (directeur Bouwen met Staal) & Rayaan Ajouz (onderzoeker Bouwen met Staal & junior-constructeur ABT) (donderdag 21 november 2019 's middags)
 6. Brandveiligheid van hallen door Ralph Hamerlinck (brandveiligheidsexpert Bouwen met Staal en Adviesbureau Hamerlinck) (donderdag 21 november 2019 's avonds)
 7. Kraanbanen door Bram van de Kaa (Tata Steel IJmuiden) (donderdag 28 november 2019 's middags)
 8. Duurzaam bouwen met staal door Anton Bronsvoort (architect Bronsvoort Blaak Architecten) en Jan-Pieter den Hollander (projectleider duurzaamheid Bouwen met Staal) (donderdag 28 november 2019 's avonds)

Extra studiemateriaal

Het cursusmateriaal wordt tijdens de lessen uitgedeeld. Bepaalde informatie, zoals tijdschriftartikelen of links naar websites, worden via deze webpagina verspreid. Bij de module Gevel en dak wordt verwezen naar:

 1. Krachtsafdracht stalen dakplaat door de redactie met dank aan met dank aan Gertjan Knüwer van Knüwer Bouwadvies in Heemskerk, Niels Blauwiekel van M3C in Wezup
  en Jack Hage van SAB-profiel in IJsselstein, Bouwen met Staal, nr. 271, oktober 2019, blz.28 en 29.