Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Parametrisch ontwerpen van staalconstructies

Parametrisch ontwerpen van staalconstructies. Niet alleen een cursus over een volstrekt nieuw onderwerp. Maar ook de eerste online cursus die Bouwen met Staal organiseert. Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van het ontwerpprogramma Grasshopper.

« terug naar Cursussen Meld je aan voor deze cursus
Parametrisch ontwerpen van staalconstructies

De cursus met de hieronder genoemde data heeft inmiddels het maximale aantal deelnemers bereikt.

Het is zeker nog mogelijk om u aan te melden. Er wordt gekeken naar nieuwe data waarop een extra editie van deze cursus wordt georganiseerd. Als die nieuwe data u niet schikken, kunt u uiteraard onder de aanmelding uit.

Inhoud en achtergrond

Parametrisch ontwerpen is een proces waarbij op basis van data, of relaties tussen onderdelen, een ontwerp kan worden gegenereerd. Op relatief eenvoudig wijze kan een groot aantal varianten worden beschouwd. Hierdoor ontstaat beter inzicht in de mogelijkheden binnen een ontwerp waardoor een beter eindontwerp gerealiseerd wordt.

In de cursus wordt geleerd parametrische modellen te maken met behulp van Grasshopper. De cursus is op maat gemaakt voor de staalbouw en is verdeeld over vijf lesdagen.

De cursus bevat een teken- en een rekenmodule. De eerste drie cursusmiddagen zijn gefocust op het parametrisch modelleren van geometrie. Hierin wordt behandeld hoe je op een zuivere manier een parametrisch model opzet. Deze manier van modelleren vormt de basis voor de parametrische rekenmodellen. Cursusmiddag 4 en 5 staan in het teken van rekenen. In dit deel van de cursus leren cursisten naast het bereken ook hoe je een constructie kan optimaliseren.

Cursisten zijn na het volgen van de cursus in staat zijn om een parametrisch stalen hal te tekenen en te berekenen. Cursisten hebben de keuze om de gehele cursus of alleen de tekenmodule te volgen.

Voor wie?

Module 1; gericht op tekenaars, niveau mbo/hbo
Module 2; gericht op rekenaars, niveau hbo
Belangrijk: geef in het veld 'Opmerkingen' aan of u uitsluitend aan module 1 wilt meedoen of aan module 1 én 2.

Constructeursregister

Het Constructeursregister kent de cursist 4 punten toe voor het volgen van deze cursus.

Tijdsduur

5 middagen van 15.00 tot 17.00 uur, plus een sessie vooraf waarbij de programmatuur en communicatie wordt getest.

Waar en wanneer?

Online

Inleidende sessie om de programmatuur en de communicatie te testen: 13 mei 2020
Module 1; parametrisch tekenen: 20, 27 mei en 3 juni 2020
Module 2; parametrisch rekenen: 10 en 17 juni 2020

Aantal deelnemers

Deze eerste editie maximaal 4 deelnemers.

Docenten

ir. Rayaan Ajouz, ABT en Bouwen met Staal

Programma

Tijdens de cursus gaan de deelnemers aan de slag om zelf parametrische modellen te maken. Hiervoor is het nodig dat elke cursist een laptop heeft met daarop een bedrijfsversie van Rhino of een proefversie die 90 dagen werkzaam is. Naast de laptop is een tweede beeldscherm noodzakelijk.

Module 1, Parametrisch tekenen

Dag 1, 2 en 3 Grasshopper (waaronder: Speckle, plug-in Tekla)

Module 2, Parametrisch rekenen

Dag 4 en 5 Karamba3D (waaronder: Colibri, KarambaIDEA)

Tijdens de tekenmodules wordt het opzetten van de geometrie op een manier uitgelegd die aansluit bij de rekenmodule. Daardoor is het niet mogelijk om alleen aan de rekenmodule deel te nemen.

Kosten en studiemateriaal

Module 1: Deelnamekosten € 375 excl. btw voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 425 excl. btw voor overige belangstellenden.
Module 1&2: Deelnamekosten € 625 excl. btw voor bedrijfsleden vereniging BmS; € 695 excl. btw voor overige belangstellenden.
Het studiemateriaal bestaat uit een reader met toelichting en oefeningen.
Belangrijk: geef in het veld 'Opmerkingen' aan of u uitsluitend aan module 1 wilt meedoen of aan module 1 én 2.