Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Hackathon@Staalbouwdag

Tijdens de Hackathon@Staalbouwdag, dinsdag 8 oktober 2019 in Rotterdam, nemen multidisciplinaire ontwerpteams ’t tegen elkaar op in het parametrisch ontwerpen van de optimale staalconstructie.

« terug naar Evenementen

Please click here for the English text.

Datum

Dinsdag 8 oktober 2019

Duur

Één dag (van 9.00 uur tot 17.00 uur)

Locatie

Van Nelle Fabriek
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Locatie is de expo van de Nationale Staalbouwdag in de voormalige Tabaksfabriek.

Organisatie

Bouwen met Staal en het onderzoeksproject SMARTconnection.

   

  • Info: Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal), e-mail rayaan@bouwenmetstaal.nl
  • Hackathon@Staalbouwdag is een activiteit in het kader van SMARTconnection, een lopend onderzoek van Bouwen met Staal i.s.m. ABT naar de praktische opties voor integrale analyse van de ontwerp-opzet en detaillering van staalconstructies in een collectief parametrisch model. Meer info

Inhoud

Hackathon@Staalbouwdag vindt plaats tijdens de Nationale Staalbouwdag 2019, dinsdag 8 oktober a.s. in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Op de expo van de Nationale Staalbouwdag nemen multidisciplinaire ontwerpteams ’t tegen elkaar op in het parametrisch ontwerpen van de optimale staalconstructie. De opgaaf: ontwerp een effectieve en economische stalen draagconstructie door het integraal analyseren en afstemmen van de hoofdopzet en de details van de constructie.

Elk team telt minimaal drie leden en bestaat uit ten minste één architect, één constructeur van een ingenieursbureau en één detail-constructeur van een staalconstructiebedrijf. Het team dat binnen één Nationale Staalbouwdag het beste ontwerp oplevert, wint de Hackathon@Staalbouwdag.

Tijdens de hackathon is het gebruik van Karamba3D aanbevolen. Hierdoor is snel tot een eindontwerp te komen. Via de nieuwe tool KarambaIDEA, ontwikkeld door Bouwen met Staal, zijn verbindingen van staalconstructies, gemodelleerd in Karamba3D, te exporteren naar IDEA Statica Connection voor detailanalyse. Licenties voor IDEA Statica connection, Rhino6 (Grasshopper) en Karamba3D worden, indien nodig, aan de deelnemers verstrekt.

Deelnemers

Voor de Hackathon@Staalbouwdag zijn we op zoek naar:

  • Architecten
  • Constructeurs
  • Detail-constructeurs
  • De deelnemers hebben ervaring in Grasshopper of Karamba3D of IDEA Statica connection

Doe je óók mee aan Hackathon@Staalbouwdag? Schrijf je dan in via rayaan@bouwenmetstaal.nl

De inschrijfvoorwaarden vind je onderaan op deze pagina.

Programma

Hackathon@Staalbouwdag vindt plaats tijdens de Nationale Staalbouwdag, op de expo in de 'Tabaksfabriek' van de Van Nelle Fabriek, Rotterdam.

De Hackathon begint met het bekend maken van de samenstelling van de teams en de cases waarover ze zich gaan buigen, gevolgd door de publieke introductie van de Hackathon onder bezoekers van de Nationale Staalbouwdag. Aan het eind van de dag geeft elk team een korte presentatie van het gemaakte ontwerp.

De vakjury beoordeelt de ontwerpen op: Efficiëntie, Esthetiek, Economie en Maakbaarheid. Het team dat op deze vier criteria overall het beste ontwerp levert, wint de Hackathon@Staalbouwdag. Daarnaast heeft elk winnend teamlid gratis keuze uit een Bouwen met Staal-opleiding, -cursus, of -studieboek. Voor alle hacketon-deelnemers ligt na afloop een deelnamecertificaat klaar.

09.00 uur     Start Hackathon

(09:30 uur    Nationale Staalbouwdag open voor bezoekers)

15:30 uur     Voorbereiden presentaties

16:00 uur     Presentaties (5 min. per groep)

16:30 uur     Jury-oordeel

16:45 uur     Bekendmaking en huldiging winnend team

(17:00 uur   Afsluitende borrel op de expo)

Inschrijfprocedure

Wil jij laten zien dat jouw team de beste staalconstructie kan ontwerpen? Schrijf je dan in door een mail te sturen met onderstaande documenten naar rayaan@bouwenmetstaal.nl

Inschrijven kan tot vrijdag 6 september 2019.

Van je inschrijving krijg je een ontvangstbevestiging op je e-mailadres.

Aan te leveren documenten:

  • Bestanden die je vaardigheidsniveau aantonen van een van de met relevante softwarepakketten (Grasshopper, Karamba3D, IDEA Statica) en
  • Case waaraan je graag wilt werken tijdens de Hackathon, eventueel aangevuld met een korte toelichting op je voorstel en beeldmateriaal (impressies, tekeningen, foto's).

Teamvorming:

Bouwen met Staal verzamelt alle cases die de deelnemers hebben ingediend. Voor aanvang van de hackathon (v.a. 09:00 uur) kan elke deelnemer de cases ordenen van meest tot minst interessant. Op basis van deze voorkeuren worden teams van minimaal drie deelnemers samengesteld met de bijbehorende case. Elk team bestaat uit minstens één architect, één constructeur, één detail-constructeur.

Bekendmaking deelnemers:

Vrijdag 13 september a.s. maakt Bouwen met Staal – op basis van de ontvangen inschrijvingen – de deelnemers aan de hackathon bekend. De deelnemers ontvangen op hun e-mailadres een voucher voor gratis toegang tot de Nationale Staalbouwdag. Bij aankomst op de Nationale Staalbouwdag kan de voucher aan de ontvangstbalie worden ingewisseld voor een bezoekersbadge.

Kenniseenheden Constructeursregister

Register-ontwerpers en register-constructeurs ontvangen 3 KE/PE-punten (kenniseenheden/permanente educatie) voor het Constructeursregister.

Als je bij het Constructeursregister de punten voor permanente educatie online invult via Mijn CR, kun je op de lijst met activiteiten het evenement Boekpresentatie boek Hallen aanvinken. Bij toetsing van het aantal studiepunten wordt dit door de toetsingscommissie gecheckt aan de hand van de deelnemerslijst. Het Constructeursregister wordt beheerd door Bouwen met Staal en de Betonvereniging. Deelnemers ontvangen uitsluitend op aanvraag een bewijs van deelname.

Meer informatie

Hackathon@Staalbouwdag wordt georganiseerd door Bouwen met Staal en het onderzoeksproject SMARTconnection.

Voor meer informatie: Rayaan Ajouz (Bouwen met Staal), e-mail rayaan@bouwenmetstaal.nl.