Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

SoViST: Ontwerptool voor trillingen en geluid

Donderdag 2 november vindt bij Tata Steel in Velzen-Noord de introductie plaats van de nieuwe, gratis ontwerptool SoViST. Deze bijeenkomst gaat in op de achtergronden en de werking van het programma en is eveneens gratis toegankelijk.

« terug naar Evenementen

Foto: Ossip van DuivenbodeDit evenement heeft reeds plaatsgevonden. De presentaties zijn op twee manieren te downloaden. Allemaal tegelijk door hier te klikken. Of afzonderlijk door in het programma op de titel van de presentatie te klikken.

Doel

Kennisoverdracht over geluidwering en triliingoverdracht bij lichtgewicht bouwsystemen en verspreiding van de nieuwe, gratis ontwerptool SoViST. U wordt verzocht om een laptop mee te nemen als u de workshop optimaal wilt volgen waarbij het programma en de database geïnstalleerd worden. Uiteraard is het ook mogelijk om het programma SoVist en de bijbehorende database op usb-stick naar huis of kantoor mee te nemen en deze daar te installeren (Foto rechts: Linea Nova / Karel Doorman; fotograaf: Ossip van Duivenbode)

Bestemd voor

Primaire doelgroepen zijn: Akoestisch adviseurs, bouwfysica adviseurs, constructief ontwerpers, constructeurs, bouwplantoetsers én docenten en studenten Bouwkunde en Civiele Techniek die zich interesseren voor geluid en trillingen. Ook interessant voor architecten, bouwkundigen, aannemers, werkvoorbereiders en staal- en houtbouwers.

Foto: Fig. 84 Karel LeyNiveau

MBO, HBO en TU.

Constructeursregister

Register-ontwerpers en register-constructeurs ontvangen 2 punten voor permanente educatie of kenniseenheden voor toetsing voor toetreding tot het Constructeursregister: 2 KE/PE-punten. Architecten kunnen hun deelname-uren noteren als WAT-uren.

Tijdsduur

1 middag van 13.00 tot 17.00 uur

BouwknoopWaar en wanneer

Donderdag 2 november 2017

Tata Steel
Congrescentrum (zie routebeschrijving)
Vergaderruimte 005 Blijenhoeve (lunch, seminar en borrel)
Wenckebachstraat 1
1951 JZ Velzen-Noord

Klik hier voor de routebeschrijving (pdf). Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Neemt u het openbaar vervoer? De trein brengt u tot station Beverwijk. Van daar dient u voor eigen vervoer te zorgen naar het Tata Congrescentrum.

Programma

Klik hier om de pdf's van alle presentaties tegelijk te downloaden in een zip-bestand.

13.00

Inlooplunch

Bij Tata Steel
Congrescentrum
Gebouw '2H27'
Vergaderruimte 005 Blijenhoeve
Wenckebachstraat 1
1951 JZ Velzen-Noord

13.30

Welkomstwoord

door Mic Barendsz (Bouwen met Staal)

13.35

Introductie/Aanleiding
Wat was de commerciële aanleiding voor het TNO-onderzoek ‘Bouwknopen in lichtgewicht appartements-gebouwen’ leidend tot de ontwikkeling door Level Tools van SoVist? Welke producten zitten in de database van SoVist? Hoe kan een producent zijn of haar producten toevoegen?

door Bert Brinks (De Groot Vroomshoop), één van de financiers

13.55

Achtergronden bij SoViST
Welke kennis is opgebouwd in het TNO-onderzoek ‘Bouwknopen in lichtgewicht appartements-gebouwen’ en is verwerkt in SoVist? Wat kan wel en wat kan niet met SoViST?

door Johan Kraus (TNO)

14.25

Introductie SoVist en instructie installatie
Wat is het doel van het programma en wat zijn de randvoorwaarden? Programma en database. Versiebeheer. Downloadlocatie. Ondersteunde platforms. Instructie installatie programma.

door Arnold Koopman en Sven Lentzen (Level Tools)

14.50

‘Officiële’ overhandiging eerste editie SoVist

Door Arnold Koopman en Sven Lentzen (Level Tools)
aan een speciale gast

15.00

Korte pauze

 

15.20

Instructie gebruik SoVist in twee sessies (zie 14.25 Introductie SoViST)
Sessie 1: programma SoVist.
Uitleg van de werking van het programma. Als u deze workshop optimaal wilt volgen, wordt u verzocht uw laptop mee te nemen.
Sessie 2: database SoVist. Uitleg van de koppeling van de database aan SoVist. Welke producten zitten er in de database? Zijn er mogelijkheden om mij als leverancier met mijn product in de database in te kopen?

door Arnold Koopman en Sven Lentzen (Level Tools)

16.05

Vooruitblik naar verdere ontwikkelingen

door Jos Lichtenberg (voorzitter VHSB)

16.30

Borrel

aangeboden door Tata Steel

Foto: Jannes LindersKosten en studiemateriaal

De toegang tot het seminar is geheel gratis, inclusief een eenvoudige inlooplunch, drank tijdens de pauze en de borrel. Het maximaal aantal deelnemers is 60. Inschrijving is op volgorde van aanmelding. Als u zich tijdig heeft opgegeven en toch niet in staat bent om te komen, wordt het zeer gewaardeerd als u zich afmeldt. Daar maakt u iemand op de wachtlijst heel blij mee.

Achtergrond

SoViST is een software tool die akoestisch adviseurs, constructeurs en bouwkundigen inzicht biedt in de geluidwering en het trilgedrag van lichtgewicht constructies. SoViST staat voor Sound and Vibration in Steel and Timber (Geluidwering en trillingen in staal en hout). De tool voorspelt het geluid- en trilgedrag van staal- en houtconstructies in combinatie met een variëteit aan vloeren en lichte binnenafbouwsystemen. Daarbij is de aandacht specifiek gericht op de bouwknoop; de verbinding waar constructie, vloer en binnenwand samenkomen. SoViST is op dit moment (nog) niet geschikt voor gevelaansluitingen.

Het programma SoViST is te downloaden via leveltools.nl/files/SovistInstaller.exe
De achtergrondinformatie bij SoViST is te vinden op www.lichterbouwen.nl

De bijeenkomst heeft een sterk interactief karakter, met name tijdens de twee instructiesessies na de korte pauze om 15.00 u. Het is mogelijk om uw eigen laptop mee te nemen en ter plekke SoViST en de bijbehorende database te installeren. De database bevat de bekendste houtprofielen, staalprofielen, vloer- en binnenwandsystemen. Zelf constructie-, vloer of binnenwandsystemen toevoegen aan de database is mogeijk. Deelname aan het seminar, inclusief catering, lunch en borrel, is geheel gratis.

Meer informatie

Dit seminar wordt georganiseerd door Bouwen met Staal in samenwerking met De Groot Vroomshoop, Interdam Projects, Level Tools, NBVT / Vereniging Houtskeletbouwers, Reppel Bouwspecialiteiten, Saint-Gobain Gyproc, Saint-Gobain Isover, Tata Steel, Technisch Bureau Afbouw en TNO. Voor meer informatie kunt u terecht bij Mic Barendsz, Bouwen met Staal, tel. 088 353 1212. Of stuur een e-mail naar mic@bouwenmetstaal.nl.

Foto: Ronald TillemanFoto: Ronald Tilleman