Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

thema

projectbezoek The Green House, Utrecht (30 mei 2018)

« terug naar Projectbezoek The Green House

Thema  100% circulair

‘Een bouwwerk inclusief zijn componenten is eenvoudig te (de)monteren en construeren. Wij zien een bouwwerk als een tijdelijke samenstelling van componenten en materialen die aan het einde van de levenscyclus hun waarde behoudt. Daarom kiezen we waar mogelijk voor prefabricage (van componenten). Dit maakt een snellere en veiligere assemblage en uiteindelijke demontage mogelijk. Mechanische verbindingen tussen delen van de hoofddraagconstructie, bouwdelen en componenten maakt herhaaldelijke (de)montage mogelijk. Wij ontwerpen de hoofddraagconstructie op een manier die waarborgt dat de stabiliteit van de constructie tijdens de sloop of demontage is gewaarborgd zodat deze veilig en met respect voor mens en natuur kan plaatsvinden. We houden hierbij rekening met de bereikbaarheid van de verbindingsknopen zodat de (de)montagetijd minimaal is en hergebruik optimaal mogelijk.’

Aldus een van de vijf hoofdprincipes voor circulair ontwerpen in het onlangs gelanceerde Manifest Circulaire Architectuur van de BNA (Bond van Nederlandse Architecten). De beroepsorganisatie heeft het principe in samenwerking met de leden geformuleerd.

Maar ’t kan evengoed afkomstig zijn van R Creators, het samenwerkingsverband van Strukton, Ballast Nedam en Facilicom. Samen met architectenbureau cepezed en projectmanager cepezed projects heeft dit consortium met het paviljoen The Green House een inspirerend praktijkvoorbeeld van circulair ontwerpen en bouwen ‘neergezet’ in het stationsgebied van Utrecht.

Voor de komende 15 jaar is The Green House het domein van Albron. In het paviljoen runt dit cateringbedrijf sinds 10 april 2018 een restaurant, keuken, urban farm en diverse vergaderzalen. Maar na maximaal 15 jaar moet het gebouw tot op de oorspronkelijke bouwdelen uit elkaar kunnen voor herbouw op een andere locatie óf hergebruik van de componenten in nieuwe projecten. Dat kan op een efficiënte, economisch en milieutechnisch verantwoorde manier dankzij de integrale inzet van herbruikbare materialen en producten voor installaties, vloeren, gevels, dak, fundering én de hoofddraagconstructie. Dat is een modulair opgezet staalskelet van gangbare kolommen, liggers en verbanden met droge boutverbindingen. Hiermee is de constructie ‘in een handomdraai’ te demonteren en opnieuw in elkaar te zetten.

Naast herbruikbaar zijn de circulaire componenten van het paviljoen ook aanpasbaar. Dat maakt dat het paviljoen eventuele veranderingen in het gebruik óf de komst van nieuwe functies of gebruikers gemakkelijk kan faciliteren, zowel tijdens de eerste gebruiksperiode van 15 jaar als in daaropvolgende gebruiksfasen.

Foto's: cepezed | Lucas van der Wee.