Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Seminar Duurzaam bouwen met staal 2017

Donderdag 14 september 2017 organiseerde Technische Commissie 1 Duurzaamheid van Bouwen met Staal in samenwerking met Van Leeuwen Buizen het seminar Duurzaam bouwen met staal. Het seminar vond plaats in Zwijndrecht in het duurzame, energiezuinige en fraaie hoofdkantoor van Van Leeuwen Buizen.

« terug naar Evenementen Meld je aan voor dit evenement

Dit seminar heeft reeds plaatsgevonden. Door op de titels van de presentaties te klikken zijn de presentaties als pdf te downloaden. Alle presentaties gezamenlijk zijn hier en onder het programma als zip-file te downloaden. Foto's van het evenemtent zijn te vinden op de website van Van Leeuwen Buizen.

Doel

Foto: Kees ReindersKennisoverdracht van actuele informatie over duurzaamheid van en bouwkundige en civiele oplossingen met het bouwmateriaal staal. (Foto rechts: Zonneboom; fotograaf: wUrck)

Bestemd voor

Constructief ontwerpers, constructeurs, staalbouwers, bouwplantoetsers, docenten en studenten Bouwkunde en Civiele Techniek. Ook interessant voor architecten, aannemers, adviseurs duurzaam bouwen en toezichthouders.

Niveau

MBO, HBO en TU.

Constructeursregister

Register-ontwerpers en register-constructeurs ontvangen 2 punten voor permanente educatie of kenniseenheden voor toetsing voor toetreding tot het Constructeursregister: 2 KE/PE-punten. Architecten kunnen hun deelname-uren noteren als WAT-uren.

Foto: Kees ReindersTijdsduur

1 middag/avond van 13.30 tot 20.30 uur

Waar en wanneer

Donderdag 14 september 2017

Hoofdkantoor Van Leeuwen Buizen
Lindtsedijk 120
3336 LE Zwijndrecht

Klik hier voor de routebeschrijving (Google). Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Neemt u het openbaar vervoer? Stap dan op station Zwijndrecht op buslijn 12 en stap uit bij halte Fazantplein.

Programma

13.30 uur • Ontvangst met koffie, thee en een versnapering bij Van Leeuwen Buizen, Lindtsedijk 120, 3336 LE Zwijndrecht

14.00 uur • Welkom en inleiding 'Wat betekent duurzaamheid voor Van Leeuwen Buizen?'
Peter Rietberg (Van Leeuwen Buizen Groep, voorzitter Raad van Bestuur) en Steven Ruijters (Van Leeuwen Buizen, commercieel directeur)

14.30 uur • Welkomstwoord TC1
Thijs Huijsmans, dagvoorzitter (Royal HaskoningDHV, voorzitter Technische Commissie Duurzaamheid TC1 van Bouwen met Staal)

14.45 uur • Aangepaste staalprofielen bij gebruik van hoge-sterkestaal
László Vákár (Movares)

15.15 uur • Circulaire draagconstructies voor logistiek vastgoed
Robert Kwintenberg (Van den Brink Staalbouw/Logistaal)

15.45 uur • Duurzaamheid vanuit een staalbouw(er)perspectief
Wim Hoeckman (Victor Buyck Steel Construction)

16.15 uur • Koffiepauze

16.30 uur • Certificering/CE-markering van stalen bouwproducten
Bram van der Kaa (Tata Steel)

17.00 uur • Circulaire economie en LCA
Bob Roijen (SGS Intron)

17.30 uur • Case: Tijdelijke Rechtbank Amsterdam
Menno Rubbens (Cepezed Projects) en Rob Stark (IMd Raadgevende Ingenieurs)

18.00 uur • Duurzaam hoofdkantoor Van Leeuwen Buizen
Andries Lugten (Lugten Malschaert Architecten)

18.30 uur • Borrel en bezichtiging begane grond van het kantoor van de Van Leeuwen Buizen Groep
onder begeleiding van Andries Lugten, Steven Ruijters en andere aanwezige Van Leeuwen medewerkers

19.00 uur • Dinerbuffet

20.30 uur • Einde

Download hier de zip-file met alle presentaties en links naar Prezi's en foto's.

Klik hier voor de foto's die Van Leeuwen Buizen maakte van dit evenement.

Kosten en studiemateriaal

De toegang tot het seminar is geheel gratis, inclusief een eenvoudig dinerbufet en dranken. Inschrijving is op volgorde van aanmelding. Als u zich tijdig heeft opgegeven en toch niet in staat bent om te komen, wordt het zeer gewaardeerd als u zich afmeldt. Daar maakt u iemand op de wachtlijst heel blij mee.

Achtergrond

Foto: Kees ReindersHet seminar Duurzaam bouwen met staal brengt ook dit jaar de belangrijke, actuele trends en ontwikkelingen voor het duurzaam ontwerpen en bouwen met staal. De nadruk ligt daarbij op de milieu-impact van materiaaltoepassingen, maar ook energieprestatie komt aan bod. De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) wordt belangrijk vanwege de invoering op 1 januari 2018 van een grenswaarde voor nieuwbouw woningen en kantoren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van waarden in de Nationale Mileu Database die worden geleverd door Bouwen met Staal namens de staalconstructiebranche. In een aantal lezingen worden de achtergronden van deze waarden van verschillende kanten belicht. Zo is er een lezing over de invloed op de duurzaamheid van een constructie door het staalconstructiebedrijf. Ook wordt de case behandeld van de vervanging van de sluisdeuren in IJmuiden, waarop van over de gehele wereld werd ingeschreven. Wat is bij zo'n opdracht de invloed van het transport op de milieu-impact van de constructie?

Een wederkerend onderwerp is hoge-sterktestaal. Hiermee is immers lichter te construeren, terwijl de milieu-impact van staalsoorten met hogere rekgrens niet veel hoger is dan van 'gewoon' constructiestaal. De eerste Constructeur van het Jaar toont speciaal ontworpen, aangepaste staalprofielen die de hogere rekgrens ten volle benutten. Ook het actuele thema Circulaire economie komt aan bod. De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is een gerealiseerd gebouw, waarin na vijf jaar tijdelijk gebruik alle gebruikte materialen zullen worden hergebruikt. Sleutel hiertoe vormt de business case, waarbij de ontwikkelende aannemer en architect na de levensduur eigenaar worden van het gebouw. Technische aanpassingen aan bestaande systemen maken de (de)montage eenvoudiger en realiseerbaar. Tenslotte is er een rondleiding door het hoofdkantoor van Van Leeuwen Buizen, voorafgegaan door een lezing van de architect. Hierin zijn allerhande buisprofielen op vernuftige wijze toegepast. Ook is dit in 2011 opgeleverde gebouw een vroeg voorbeeld hoe duurzaamheid en energiezuinigheid te koppelen is aan inspirerende en comfortabele architectuur.

Na afloop van elke presentatie is er gelegenheid voor vragen en inhoudelijke discussies. Naast 'voer voor de geest' zorgt het seminar ook goed voor de inwendige mens: om 19.00 u. wordt door Van Leeuwen Buizen een ongedwongen dinerbuffet aangeboden. Deelname aan het seminar, inclusief catering en diner, is geheel gratis.

Meer informatie

Dit seminar wordt georganiseerd door Van Leeuwen Buizen en de Technische Commissie 1 Duurzaamheid van Bouwen met Staal. Voor meer informatie kunt u terecht bij Mic Barendsz, Bouwen met Staal, tel. 088 353 1212. Of stuur een e-mail naar mic@bouwenmetstaal.nl.