Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Brandseminar TC3 16-05-2014

Samen werken aan Brandveiligheid: brandwerende scheidingen.

« terug naar Seminars Meld je aan voor dit evenement

Dit seminar vond plaats op vrijdag 16 mei 2014. Enkele presentaties zijn hieronder als PDF te downloaden:

  • Welkom en introductie – Rob Stark (voorzitter Technische Commissie Brandveiligheid Staalconstructies, en IMd Raadgevende Ingenieurs)
  • Engels brandonderzoek in de praktijk – Mostyn Bullock (fireresearcher en principal engineer Tenos Ltd)
  • Nederlands brandonderzoek in de praktijk – Joost Ebus (commandant brandweer Nijmegen-Noord en preventiespecialist NIFV)

 

 

 

Datum vrijdag 16 mei 2014

Duur 1 dag (van 09.30 tot 16.30 uur)

Doel Samen werken aan Brandveiligheid: brandwerende scheidingen

Bestemd voor constructeurs, adviseurs brandveiligheid, medewerkers brandweer

Locatie Troned Safety Campus (voormalig vliegveld Twente), Enschede

Prijs gratis voor (student-)leden, €120,- (excl. btw) voor niet-leden

Wel aanmelden maar niet verschijnen Indien u zich niet op tijd afmeldt, zijn wij helaas genoodzaakt een bedrag van € 70,- (excl. BTW) in rekening te brengen.

 

Organisatie

Technische Commissie 3 Brandveiligheid Staalconstructies (Bouwen met Staal)

Met medewerking van

Inhoud

‘Samen werken aan Brandveiligheid’ vormt het meetingpoint voor constructief ontwerpers, brandveiligheidsadviseurs en brandweerfunctionarissen: drie disciplines met een verantwoordelijke taak en een doorslaggevende invloed op de brandveiligheid van gebouwen.

Via lezingen, discussies en praktijkproeven biedt het seminar volop gelegenheid om praktische kennis, inzichten en ervaringen uit te wisselen over belangrijke, actuele brandveiligheidsvraagstukken. Met als doel van elkaar te leren en samen de kansen te verkennen op versterkte of vernieuwde samenwerking in de nabije toekomst.
Draaide het vorige seminar om Fire Safety Engineering, dit jaar staat Samen werken aan Brandveiligheid geheel in het teken van brandwerende scheidingen.

Gevels, wanden, vloeren en daken zijn de bouwstenen van elk ruimtelijk-functioneel ontwerp. Je hebt ze (vrijwel) altijd nodig, anders heb je simpelweg geen gebouw en geen gebruiksfuncties. Ze zijn een soort ‘faits accomplis’ en daarmee eigenlijk de ‘voorliggende voorzieningen’ voor de tweede-fase-brandpreventie: het voorkomen van de uitbreiding van brand. Het ligt dan ook voor de hand om daken, vloeren, wanden en gevels een rol van betekenis toe te kennen in het brandveiligheidsconcept. In contrast met deze kinderlijk eenvoudige logica staat de opgave om ruimtelijk-functionele scheidingen te promoveren tot adequaat werkende brandscheidingen.

Het doelmatig ontwerpen, detailleren, uitvoeren en onderhouden van doeltreffende brandscheidingen is een veelomvattende en dikwijls behoorlijke complexe klus. Dat karwei begint bij het bepalen van de wbdbo en het bepalen van (eventuele) eisen aan de brandwerendheid van de scheidingen, waarbij afmetingen van ruimten, openingen in ruimten en horizontale en verticale afstanden in en buiten het gebouw meetellen. Na vaststelling van de benodigde brandwerendheid van de scheiding volgen ontwerp, detaillering en uitvoering van de brandwerende scheidingsconstructie; met de juiste producten en materialen, op de juiste manier toegepast.

 

    

Of de vereiste brandwerendheid wordt gehaald en in de gebruikfase van het gebouw gegarandeerd blijft, is afhankelijk van de scheidingsconstructie als geheel; van het samenspel van frames, kozijnen, bekledingen en afwerkingen, afmetingen en bevestigingen. Een onzorgvuldig ontworpen deurblad, een verkeerd gekozen glassoort, een slecht uitgevoerde verbinding of een naderhand foutief doorgevoerde kabel kunnen de brandwerendheid van de scheiding als totaal zó teniet doen. De ketting is zo sterk als zijn schakels.

Daarom is ’t van even evident als eminent belang dat de brandwerende scheiding, in ontwerp, uitvoering, beheer en onderhoud, het product is van eendrachtig collectief optreden van ontwerpers, adviseurs en toetsers.