Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

StudentenSTAALdag 2021

Circulair bouwen. ’t Zal je vast niet (meer) verrassen dat het bouwmateriaal staal hiervoor bijzonder goede papieren heeft. Maar hoe gaat het circulair bouwen met staal in de échte projectpraktijk? Je ziet ‘t, hoort ’t, beleef ’t in Rotterdam, op de Bouwen met Staal-boot, tijdens de StudentenSTAALdag 2021. Vaar mee en laat je (aangenaam) verrassen!

« terug naar Evenementen

DE STUDENTENSTAALDAG 2021 IS VERSCHOVEN NAAR 19 MEI 2022 (datum onder licht voorbehoud).

DE UITREIKING VAN DE STUDENTENSTAALPRIJS 2021 VINDT ONLINE PLAATS OP 9 DECEMBER. HET EXACTE TIJDSTIP EN HET PROGRAMMA VOLGEN ZSM.

Circulair bouwen. ’t Zal je vast niet (meer) verrassen dat het bouwmateriaal staal hiervoor bijzonder goede papieren heeft. Maar hoe gaat het circulair bouwen met staal in de échte projectpraktijk? Je ziet ‘t, hoort ’t, beleef ’t in Rotterdam, op de Bouwen met Staal-boot, tijdens de StudentenSTAALdag 2021. Vaar mee en laat je (aangenaam) verrassen!

Wanneer • donderdag 9 december 2021, 09:30–17:30 uur

Waar • op Rotterdamse wateren (De ‘opstaphalte’ wordt binnenkort op deze pagina bekend gemaakt.)

Voor wie • studenten en docenten Bouwkunde, Civiele Techniek en Werktuigbouwkunde in het MBO, HBO en WO. Special guests: deelnemers StudentenSTAALprijs en Prepainted Metal Trophy en vertegenwoordigers van de sponsors StudentenSTAALdag 2021.

Waarom • voor een persoonlijke kennismaking met de mogelijkheden van het ontwerpen en bouwen met staal in de praktijk; los van en tegelijkertijd in aanvulling op reguliere studieprogramma’s.

Waarover • Circulair bouwen met staal

Eerst maar even een definitie. Circulair bouwen is het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen op basis van hergebruik: van bestaande gebouwen dan wel van constructies of in elk geval van delen van constructies en materialen. Hierdoor breng je de druk op het milieu als gevolg van de ‘activiteit bouwen’ flink omlaag. Immers, bij hergebruik heb je minder nieuwe materialen en elementen nodig en daardoor bespaar je ‘automatisch’ op grondstoffeninzet, energiegebruik, emissies, hinder en afval die met de productie van nieuwe materialen en elementen gepaard gaan. Niet voor niets staat ‘hergebruik’ bijna boven aan de Ladder van Lansink en is ‘Reuse’ de derde van de vijf R’s: Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle.

Inderdaad, Refuse ofwel niet bouwen is natuurlijk het beste voor het milieu. Maar als je dan toch gaat bouwen: Reduce (ga zuinig om met (nieuwe) materialen) én Reuse (gebruik bestaande bouwdelen en constructies opnieuw). Daarvoor is staal in de wieg gelegd. Staalconstructies zijn 100% herindeelbaar en aanpasbaar, 100% demontabel en daarmee ook 100% remontabel en als ze echt niet meer herbruikbaar zijn, zijn ze 100% recyclebaar.

In Rotterdam zijn die onderscheidende mogelijkheden van staal voor circulair bouwen benut in een variëteit aan projecten. Tijdens de StudentenSTAALdag neemt Bouwen met Staal je mee langs enkele aansprekende circulaire staaltjes, op de Bouwen met Staal-boot. We meren onder meer aan bij:

Fenix I, Rijnhaven. Naar ontwerp van Mei architects and planners is deze voormalige havenloods uit de jaren ’50 van de vorige eeuw getransformeerd tot ‘hotspot’ voor cultuur, creatie, uitgaan én wonen. Na een afgewogen renovatie werkt de loods nu als thuishaven van creatieve ondernemingen, culturele instellingen en horeca. Bovenop de oudbouw is een compleet, 30 m hoog woongebouw neergezet, met 212 koop- en huurappartementen. Een stalen tafelconstructie tussen loods en woongebouw (beide van beton) heeft ervoor gezorgd dat de historische onderbouw nagenoeg onaangetast een vitaal ‘tweede leven’ kon beginnen. Vorig jaar werd het project bekroond met de Nationale Staalprijs – woningbouw. Donderdag 9 december wacht Robert Platje (associate partner, Mei architects and planners) je op aan de kade met een toelichting op ontwerp en uitvoering.

Van Brienenoordbruggen, over A16. Zoals veel oudere bruggen zijn ook de alom bekende Van Brienenoordbruggen over de A16 aan vernieuwing toe. Dagelijks rijden naar schatting 230.000 auto’s over de Eerste Van Brienenoord (uit 1965) en zijn jongere broer de Tweede Van Brienenoord (1990) en dat (dus) al decennia lang. Komende jaren laat Rijkswaterstaat de bedieningssystemen, beweegbare delen en de kenmerkende stalen bogen van de beide bruggen 'verjongen'. Die operatie dient efficiënt, met zo weinig mogelijk verkeershinder en bovenal duurzaam te zijn. Daartoe is een vernieuwende ontwerp- en uitvoeringsmethodiek bedacht, geënt op demonteren, uitvaren, renoveren, invaren en remonteren van de bestaande constructies. Tijdens de StudentenSTAALdag licht Roland Blokland (technisch manager, Rijkswaterstaat) je nader in.

Programma Naast de projectbezoeken staan op stapel: de Zonneveld Ingenieurs-projectenpresentatie, bedrijfspresentaties door sponsors StudentenSTAALdag 2021, een rondleiding door de staalconstructiewerkplaats van Hollandia Infra in Krimpen aan den IJssel en (varend en wel) de bekendmaking van de winnaars StudentenSTAALprijs 2021 en Prepainted Metal Trophy 2021. Het precieze programma vind je binnenkort op deze pagina.

Deelname en aanmelden • Deelname is geheel gratis, inclusief koffie/thee/fris, lunch en borrel. Aanmelden is mogelijk via de button rechtsboven op deze pagina. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen? Meld je dan tijdig af via info@bouwenmetstaal.nl of tel. (088) 353 12 12. Dan komt er weer een plekje vrij voor een nieuwe belangstellende.

CoronaIn navolging van de coronarichtlijnen van overheid en RIVM dienen alle deelnemers bij aankomst op de StudentenSTAALdag een coronatoegangsbewijs te tonen, via de CoronaCheck-app op de smartphone of op papier. Neem tevens je ID-bewijs (paspoort of rijbewijs) mee. Klik hier voor meer informatie over het downloaden en de werking van de CoronaCheck-app en het maken van een papieren bewijs.

ReisinfoVolgt, zodra de opstaplocatie bekend is.

Info • Bouwen met Staal organiseert de StudentenSTAALdag 2021 in samenwerking met sponsoren en medewerkende bedrijven. Voor meer informatie: Mic Barendsz, Bouwen met Staal, tel. (088) 353 12 12, e: mic@bouwenmetstaal.nl.


Sponsors StudentenSTAALdag 2021:Projectfoto’s (v.b.n.b. en v.l.n.r.): Rotterdam: © HMB • groen staal: © Bouwen met Staal • Fenix I: Mei Architects and planners, © Ossip van Duivenbode • Van Brienenoordbruggen: © ARUP • Las Palmas: Benthem Crouwel Architects, © APF International • Leuvehavenpaviljoen: Moederscheim Moonen Architects • Wilhelminapier met Montevideo (Mecanoo Architecten) en WPC (Norman Foster and partners) • PopUpLanguageSpace bij Cruise Terminal: TomDavid Architecten, © Ossip van Duivenbode • Willemsbrug • Rijnhavenbrug: Quist Wintermans Architecten • kantoor VORM: Architektencombinatie Bos Hofman • Drijvend paviljoen: Public Domain Architecten en Deltasync, © René de Wit • Floating Farm: GoldsmithArchitects, © Ruben Dario Kleimeer • Scheepvaart & Transport College: Neutelings Riedijk Architecten, © STC • Rotterdam: © TUX Photography.