Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

StudentenSTAALdag 2022

Circulair bouwen. ’t Zal je vast niet (meer) verrassen dat het bouwmateriaal staal hiervoor bijzonder goede papieren heeft. Maar hoe gaat het circulair bouwen met staal in de échte projectpraktijk? Je ziet ‘t, hoort ’t, beleef ’t in Rotterdam, op de Bouwen met Staal-boot, tijdens de StudentenSTAALdag 2022. Vaar mee en laat je (aangenaam) verrassen!

« terug naar StudentenSTAALdag

Read this page in English.

Circulair bouwen. ’t Zal je vast niet (meer) verrassen dat het bouwmateriaal staal hiervoor bijzonder goede papieren heeft. Maar hoe gaat het circulair bouwen met staal in de échte projectpraktijk? Je ziet ‘t, hoort ’t, beleef ’t in Rotterdam, op de Bouwen met Staal-boot, tijdens de StudentenSTAALdag 2022. Vaar mee en laat je (aangenaam) verrassen!

Wanneer • woensdag 18 mei 2022, 09:30–17:00 uur

Waar • op Rotterdamse wateren. Opstaphalte is Boompjeskade 750, 3011 XZ Rotterdam.

Voor wie • studenten en docenten Bouwkunde, Civiele Techniek, Built environment en Werktuigbouwkunde in het MBO, HBO en WO.

Waarom • voor een persoonlijke kennismaking met de mogelijkheden van het ontwerpen en bouwen met staal in de praktijk; los van en tegelijkertijd in aanvulling op reguliere studieprogramma’s.

Waarover • Circulair bouwen met staal

Eerst maar even een definitie. Circulair bouwen is het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen op basis van hergebruik: van bestaande gebouwen dan wel van constructies of in elk geval van delen van constructies en materialen. Hierdoor breng je de druk op het milieu als gevolg van de ‘activiteit bouwen’ flink omlaag. Immers, bij hergebruik heb je minder nieuwe materialen en elementen nodig en daardoor bespaar je ‘automatisch’ op grondstoffeninzet, energiegebruik, emissies, hinder en afval die met de productie van nieuwe materialen en elementen gepaard gaan. Niet voor niets staat ‘hergebruik’ bijna boven aan de Ladder van Lansink en is ‘Reuse’ de derde van de vijf R’s: Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle.

Inderdaad, Refuse ofwel niet bouwen is natuurlijk het beste voor het milieu. Maar als je dan toch gaat bouwen: Reduce (ga zuinig om met (nieuwe) materialen) én Reuse (gebruik bestaande bouwdelen en constructies opnieuw). Daarvoor is staal in de wieg gelegd. Staalconstructies zijn 100% herindeelbaar en aanpasbaar, 100% demontabel en daarmee ook 100% remontabel en als ze echt niet meer herbruikbaar zijn, zijn ze 100% recyclebaar.

In Rotterdam zijn die onderscheidende mogelijkheden van staal voor circulair bouwen benut in een variëteit aan projecten. Tijdens de StudentenSTAALdag neemt Bouwen met Staal je mee langs enkele aansprekende circulaire staaltjes, op de Bouwen met Staal-boot. We meren onder meer aan bij:

Fenix I, Rijnhaven. Naar ontwerp van Mei architects and planners is deze voormalige havenloods uit de jaren ’50 van de vorige eeuw getransformeerd tot ‘hotspot’ voor cultuur, creatie, uitgaan én wonen. Na een afgewogen renovatie werkt de loods nu als thuishaven van creatieve ondernemingen, culturele instellingen en horeca. Bovenop de oudbouw is een compleet, 30 m hoog woongebouw neergezet, met 212 koop- en huurappartementen. Een stalen tafelconstructie tussen loods en woongebouw (beide van beton) heeft ervoor gezorgd dat de historische onderbouw nagenoeg onaangetast een vitaal ‘tweede leven’ kon beginnen. Vorig jaar werd het project bekroond met de Nationale Staalprijs – woningbouw. Woensdag 18 mei wacht Robert Platje (associate partner, Mei architects and planners) je op aan de kade met een toelichting op ontwerp en uitvoering.

Van Brienenoordbruggen, over A16. Zoals veel oudere bruggen zijn ook de alom bekende Van Brienenoordbruggen over de A16 aan vernieuwing toe. Dagelijks rijden naar schatting 230.000 auto’s over de Eerste Van Brienenoord (uit 1965) en zijn jongere broer de Tweede Van Brienenoord (1990) en dat (dus) al decennia lang. Komende jaren laat Rijkswaterstaat de bedieningssystemen, beweegbare delen en de kenmerkende stalen bogen van de beide bruggen 'verjongen'. Die operatie dient efficiënt, met zo weinig mogelijk verkeershinder en bovenal duurzaam te zijn. Daartoe is een vernieuwende ontwerp- en uitvoeringsmethodiek bedacht, geënt op demonteren, uitvaren, renoveren, invaren en remonteren van de bestaande constructies. Tijdens de StudentenSTAALdag licht Roland Blokland (technisch manager, Rijkswaterstaat) je nader in.

Programma De Bouwen met Staal-boot vaart onder de Van Brienenoordbruggen door begeleidt door een lezing over de op handen zijnde renovatie en vervanging. De rondvaart voert langs een groot aantal zeer diverse meer en minder circulaire, maar altijd spectaculaire projecten met een staalingrediënt zoals het eigen kantoor van IMd, de Zalmhaventoren en het Inntel Hotel. De boot meert aan bij de constructiewerkplaats van Hollandia Infra in Krimpen aan de IJssel en het gemoderniseerde schiereiland Katendrecht. Daar wordt onder begeleiding van de ontwerpers en bouwers de tot woongebouw getransformeerde havenloods Fenix I bezocht. En maken we een uitstapje naar beton bij het in aanbouw zijnde Havenkwartier. Naast de projectbezoeken en langsvaarten staan (varend en wel) op stapel: de Zonneveld Ingenieurs-projectenpresentatie en project- en bedrijfspresentaties van de andere de sponsors.

Het precieze programma met tijden vind je hieronder.

9.30 - 10.00

Inloop met stands van sponsoren
Boompjeskade 750, 3011 XZ Rotterdam

 

10.00

Afvaart over Nieuwe Maas richting het oosten langs Noordereiland en onder de Willemsbrug door

 

10.00 - 10.10

Welkom door organisatie

Mic Barendsz (Bouwen met Staal)

10.10 - 10.20

Korte lezing Bijdrage Tata Steel aan duurzaamheid en circulariteit

Rinze Heida (Tata Steel)

10.20 - 10.45

Lezing Renovatie, versterking en vervanging Van Brienenoordbruggen
(terwijl we onder deze bruggen doorvaren)

Ronald Blokland (Rijkswaterstaat)

10.45 - 11.00

Gelegenheid om stands sponsoren te bezoeken

 

11.00 - 12.00

Bezoek Hollandia Infra, Krimpen aan den IJssel

O.l.v. Hylco Jellema en Edwin Kramer (Hollandia Infra)

12.00

Afvaart over Nieuwe Maas terug naar Rotterdam

 

12.00 - 12.30

Gelegenheid om stands sponsoren te bezoeken

 

12.30

Aanleggen bij Boompjeskade 750, 3011 XZ Rotterdam (opstappen passagiers middagprogramma)

 

12.45

Start lunch

 

13.00

Afvaart naar Katendrecht

 

13.00 - 13.30

Lezing constructie Zalmhaventoren, Inntel Hotel, Forum en Havenkwartier

Arnold Robbemont en Koen van Uffelen (Zonneveld Ingenieurs)

13.30 - 13.40

Lezing architectuur en constructie Woongebouw Fenix I

Hilbert-Jan Kuijer (ABT)

13.45

Aanleggen op Katendrecht bij Fenix I

 

13.45 - 15.15

Bezoek Fenix I (tot woongebouw getransformeerde loods) en Havenkwartier (uitstapje naar beton met nieuwbouw energiezuinige en toekomstbestendige woningen)

O.l.v. Robert Platje (Mei Architects & plannders), Hilbert-Jan Kuijer (ABT), Arnold Robbemont en Koen van Uffelen (Zonneveld Ingenieurs)

15.15

Afvaart over Nieuwe Maas richting Schiedam

 

15.15 - 15.25

Wrap up met toekomstperspectief circulair bouwen met staal

Rob Stark (voorzitter Bouwen met Staal)

15.25- 17.15

Borrel

 

16.00 - 16.30

Keren bij Wilhelminahaven met toelichting bij wat te zien is bij HSM Infra, Schiedam.

 

17.15

Terug bij Boompjeskade 750, 3011 XZ Rotterdam

 

17.15

Einde

 

Deelname en aanmelden • Deelname is geheel gratis, inclusief koffie/thee/fris, lunch en borrel. Aanmelden is mogelijk via de button rechtsboven op deze pagina. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet komen? Meld je dan tijdig af via info@bouwenmetstaal.nl of tel. (088) 353 12 12. Dan komt er weer een plekje vrij voor een nieuwe belangstellende.

Taal • Het programma is deels Nederlands- en deels Engelstalig. Bepaalde lezingen zijn in het Nederlands, andere in het Engels. Vaak zijn dan de sheets juist in de andere taal. Voor de rondleidingen zijn zowel Nederlandse als Engelstalige rondleiders beschikbaar. Het wordt duidelijk aangegeven welke rondleider welke taal gebruikt!

Reisinfo • De opstaplocatie is aan de Boompjeskade 750, 3011 XZ Rotterdam dichtbij de Willemsbrug.

Met de auto: Parking Willemswerf.

Met OV: de opstaplocatie is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf station Rotterdam Blaak is het 6 minuten lopen. Vanaf station Rotterdam Centraal kun je het beste naar station Rotterdam Blaak reizen.

Info • Bouwen met Staal organiseert de StudentenSTAALdag 2022 in samenwerking met sponsoren en medewerkende bedrijven. Voor meer informatie: Mic Barendsz, Bouwen met Staal, tel. (088) 353 12 12, e: mic@bouwenmetstaal.nl.


Sponsors StudentenSTAALdag 2022:



Projectfoto’s (v.b.n.b. en v.l.n.r.): Rotterdam: © HMB • groen staal: © Bouwen met Staal • Fenix I: Mei Architects and planners, © Ossip van Duivenbode • Van Brienenoordbruggen: © ARUP • Las Palmas: Benthem Crouwel Architects, © APF International • Leuvehavenpaviljoen: Moederscheim Moonen Architects • Wilhelminapier met Montevideo (Mecanoo Architecten) en WPC (Norman Foster and partners) • PopUpLanguageSpace bij Cruise Terminal: TomDavid Architecten, © Ossip van Duivenbode • Willemsbrug • Rijnhavenbrug: Quist Wintermans Architecten • kantoor VORM: Architektencombinatie Bos Hofman • Drijvend paviljoen: Public Domain Architecten en Deltasync, © René de Wit • Floating Farm: GoldsmithArchitects, © Ruben Dario Kleimeer • Scheepvaart & Transport College: Neutelings Riedijk Architecten, © STC • Rotterdam: © TUX Photography.