Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

ECCA-award

De ECCA-award kan door de jury worden toegekend aan een bijzondere toepassing van voorgelakt metaal. Op deze pagina leest u meer over deze award en vindt u een uitgebreide omschrijving van voorgelakt metaal met voorbeelden van bouwkundige toepassingen.

« terug naar StudentenSTAALprijs
ECCA-award

De ECCA-award kan door de jury worden toegekend aan een bijzondere toepassing van voorgelakt metaal. Voorgelakt metaal kan van staal en aluminium zijn en wordt toegepast in dikten tussen 0,18mm en 3mm. Via een continu proces en in een gecontroleerde omgeving is dit voorzien van een coating met een laagdikte tussen 10mu en 275mu. Voor plafonds wordt vaak een plaatdikte van 0,18mm toegepast. Voor gevelbeplating loopt de plaatdikte uiteen van 0,50mm tot 1,50mm. Verschillende typen coatings zijn mogelijk. Veel voorkomende coatings zijn op basis van polyester, PVDF en plastisol.

Wil je méér weten over voorgelakt metaal, ook wel prepainted metal of gecoilcoate metaalplaat genoemd? Meld je dan aan voor de ECCA Academy. Zo kun je op een ontspannen manier en op momenten dat het je uitkomt, via een modulair systeem van zelfstudie de kennis vergaren en een certificaat behalen.

Aan de ECCA-award is een geldbedrag gekoppeld van € 350 en een oorkonde. Deze extra prijs bij de studentenSTAALprijs wordt gesponsord door ECCA, de European Coil Coating Association.

Een voorbeeld van een toepassing van gecoilcoate staalplaat in de gevel. De Christelijke Scholengemeenschap Het Streek in Ede van LIAG Architecten en bouwadviseurs.

Een voorbeeld van een toepassing van voorgelakt metaal in de gevel en het dak. De schaatsbaan Twente in Enschede van IAA Architecten.

In 2014 won Roel Schiffers (TU Eindhoven) de ECCA-award met het Bachelorproject "Folds". De dunne staalplaten waaruit de vormen met lasertechnieken worden gesneden, lenen zich zeer goed voor de
toepassing van voorgelakt metaal. / In 2014 Roel Schiffers (TU Eindhoven) won the ECCA-award with the Bachelor project "Folds". Prepainted metal lends itself very good for the thin walled folded elements which create the undulating structure.

In 2015 won Jordy Vos (TU Delft) de ECCA-award met zijn afstudeerproject "El estadio de la comunidad". De afstudeerder heeft cassettes ontworpen van voorgelakt wit aluminium voor de dak- en plafondhuid. Niet alleen is voor deze afwerking gekozen om esthetische redenen, maar de witte bekleding houdt ook de zonnewarmte tegen die ter plaatse tot hoge temperaturen kan oplopen. / In 2015 Jordy Vos (TU Delft) won the ECCA-award with his graduation project "El estadio de la comunidad". This graduate designed cassettes of prepainted white aluminium for roofing and cladding. This choice was made not only for aesthetic reasons. The white skin also blocks solar radiation, that otherwise would certainly lead to high temperatures.

In 2016 won Martin Beumer (TU Delft) de ECCA-award met het Masterproject "The theatre machine". In het spel van contouren en silhouetten bij de symbiose tussen oud en nieuw spelen de zwart gelakte metalen gevelpanelen een beeldbepalende rol. / In 2016 Martin Beumer (TU Delft) won the ECCA-award with the Bachelor project "The theatre machine". In the interplay between contours and silhouettes at the symbiosis between old and new, the black prepainted metal facade elements play a lead role.
Meer / More...

In 2017 won Frédérique Sanders (TU Delft) de ECCA-award met het Masterproject "SunMotion Roofsystem". Een bijzonder, vernieuwend zonne-energieconcept waarbij voorgelakt metaal een belangrijke esthetische bijdrage levert aan het gebouwontwerp. / In 2017 Frédérique Sanders (TU Delft) won the ECCA-award with the Master project "SunMotion Roofsystem". A special, inventive concept for solar energy in which prepainted metal plays an important aesthetical role in the architecture of the building.
Meer / More...