Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Symposium: Beleven van Hoogbouw

Op dinsdag 25 september 2018 organiseert TNO in samenwerking met Bouwen met Staal, Stichting Hoogbouw en de Betonvereniging het symposium: Beleven van Hoogbouw.

« terug naar Evenementen Meld je aan voor dit evenement

Datum

Dinsdag 25 september 2018

Duur

Duur 12.30 tot 17.30 uur

Bestemd voor

projectontwikkelaars, opdrachtgevers, ontwerpers, adviseurs en bouwers

Organisatie en aanmelden

Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt door TNO, Bouwen met Staal, Stichting Hoogbouw en de Betonvereniging. Voor meer informatie kunt u terecht bij Louise Michon, TNO via seminartrillingen2018@tno.nl.

Klik hier om aan te melden

Thema

O.a. met: Wat voel je in hoogbouw als het stormt? Unieke gelegenheid om dit in een simulator te ervaren.
Thema Beleving van hoogbouw; eisen en ontwerp, met de nadruk op voelbare bewegingen door wind in hoogbouw.

Ter illustratie: https://www.youtube.com/watch?v=BVOdQ_n6arg

Locatie

TU Delft, Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Kluyverweg 1

Omschrijving

TNO organiseert samen met Bouwen met Staal, Stichting Hoogbouw en de Betonvereniging het symposium ‘Beleven van Hoogbouw’. Beleven in de vorm van bewegingen van het gebouw, de impact van hoogbouw op zijn omgeving en de ervaring van bewoners en gebruikers. Het symposium omvat inspirerende lezingen over hoe je de beweging van een gebouw kunt beïnvloeden door in het ontwerp al rekening te houden met demping. Hoe mensen bewegingen ervaren en hoe dat in onze regelgeving is vertaald. Via aansprekende projecten, die ons een blik geven op de hoogbouw van de toekomst, wordt ons een inkijkje gegeven in andere aspecten van beleving. En zeer uniek, de deelnemers aan het symposium krijgen de gelegenheid zelf te ervaren hoe hoogbouw beweegt tijdens een storm in de SIMONA simulator van de TU Delft.

De trend in hoogbouw is steeds hoger, slanker en lichter bouwen. Dit maakt dat hoge gebouwen gevoelig zijn voor trillingen. Iedereen kan in een hoog gebouw beweging ervaren, al vanaf een matige tot krachtige wind. De gebruiker moet zich veilig en comfortabel voelen in een hoogbouwtoren, ook bij deze condities. Wat trillingen zijn, hoe mensen deze ervaren en de huidige criteria voor toelaatbare trillingen die door de wind worden veroorzaakt, worden in het symposium toegelicht. Deze criteria zijn veelal het doorslaggevende ontwerpcriterium voor de constructie van hoogbouw. Om te ervaren wat het niveau van deze toelaatbare trillingen is, kunnen deelnemers tijdens het symposium in een simulator plaatsnemen waarin deze trillingsniveaus worden opgewekt.

De voelbaarheid van bewegingen in hoogbouw is van vele factoren afhankelijk. De stijfheid, de massa en de demping van de constructie zijn hierin cruciaal. De stijfheid en massa zijn in het ontwerp nauwkeurig te bepalen. Voor de demping wordt gebruik gemaakt van ervaringscijfers, met zeer grove benaderingen, die vaak, maar niet altijd, aan de conservatieve kant zijn gekozen. Het ontbreekt aan ontwerpregels om de demping van een gebouw beter in te schatten op basis van de gebouwopbouw, zoals het aandeel van fundering, kernen, gevels, vloeren, wanden en afbouw. TNO heeft, met partners Zonneveld Ingenieurs, Ballast Nedam, Bubbledeck, ArcelorMittal, Hurks, Fugro, Bouwen met Staal, de Betonvereniging en Stichting Hoogbouw, onderzoek uitgevoerd om beter grip te krijgen op deze demping. Dit resulteert in een aantal praktische ontwerpregels die helpen de bewegingen van hoogbouw beter te voorspellen. Deze resultaten worden gepresenteerd tijdens het symposium.

De beleving van hoogbouw kent meerdere kanten, daarom zullen tijdens het symposium ook andere aspecten van beleving worden getoond, aan de hand van aansprekende projecten die nu in ontwikkeling zijn.

Op deze middag kunnen we ca. 30 á 40 deelnemers ontvangen die de simulatie kunnen ervaren, dus vol is vol!

Aanmelding en kosten Deelname is gratis. Reageer snel, het aantal plaatsen in de simulator is beperkt. Aanmelden kan via deze link.

Programma

o.l.v. dagvoorzitter Jan van der Windt:

12.30 Ontvangst met koffie en thee

13.00 Welkomstwoord - Tom Basten (TNO)

13.20 Beleving van hoogbouw in een project van de toekomst- ntb

14.00 Perceptie van trillingen - Jelte Bos (TNO)

14.30 Omgang met trillingen in de huidige bouwpraktijk - Chris Geurts (TNO)

15.00 Pauze

15.30 Beleving van hoogbouw in een project van de toekomst ntb

16.00 Omgang met trillingen in de toekomstige bouwpraktijk

Presentatie resultaten TNO-onderzoek naar demping in hoogbouw - Okke Bronkhorst (TNO)

16.30 Afsluiting - Jan van der Windt

16.45 Borrel