Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

2,25 miljoen voor 3D-printen van metalen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVOnl), Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Nederland (PDENH) en Doen Participaties steken gezamenlijk 2,25 miljoen euro in de 3D-printing activiteiten van MX3D.

« terug naar Nieuws

10 mei 2021

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVOnl), Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Nederland (PDENH) en Doen Participaties steken gezamenlijk 2,25 miljoen euro in de 3D-printing activiteiten van MX3D.

Vanuit een flinke productiehal op het Oosterdok in Amsterdam timmert MX3D nu zo’n zeven jaar aan de weg in het 3D-printen van grote metalen objecten. Via nieuwe producten, diensten en praktische experimenten probeert de jonge onderneming draagvlak te creëren en enthousiasme los te maken voor de inzet van additiv manufacturing in bijvoorbeeld de maakindustrie, offshore en de bouw. Als lichtend voorbeeld van wat 3D-printen de bouw- en civiele sector heeft te bieden, heeft MX3D de draagconstructie van een heuse voetgangersbrug (12,5 m lang, 6,3 m breed) geprint uit roestvast staal.

MX3D gaat het nieuwe budget van 2,25 miljoen deels aanwenden voor M1, een systeem voor het 3D-printen van grote voorwerpen en constructies uit metalen via de zogeheten WAAM-techniek (Wire Arc Additiv Manufacturing). Het systeem omvat een 8-assige robot van ABB, een lasmachine van Fronius en een monitoring- en controleunit met dynamische sensoren die het Amsterdamse bedrijf zelf heeft ontwikkeld.

Het M1-systeem werkt met het MetalXL-softwarepakket. Voor de doorontwikkeling van deze software en een brede marktintroductie is een tweede deel van de verse financiën gereserveerd.

Metal XL is, los van M1, ook te gebruiken door individuele bedrijven om van hun lasrobot een 3D-printing robot te maken. Aan het pakket zijn uiteenlopende merken lasrobots, lasapparaten en sensoren te koppelen. ‘Ons doel is om met behulp van de investering nog drie merken lasrobots aan te sluiten; dan kunnen we tachtig procent van de mondiale markt bedienen’, belooft Gijs van der Velden, CEO van MX3D. Het programma is al getest in een betaversie. De definitieve uitgave kan nu, mede dankzij de geldelijke injectie, worden gepresenteerd aan toekomstige gebruikers.

Van der Velden belicht nog even het causaal verband tussen MetalXL en M1: ‘Sinds de lancering van MetalXL krijgen we verrassend veel vraag naar een complete oplossing. Met de M1 bedienen we deze groep. Hiermee kunnen ook klanten die nog geen lasrobot hebben, snel beginnen met grootschalig metaal printen.’