Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

3D-geprinte stalen brug door naar de testfase

Het Amsterdamse tech-bedrijf MX3D heeft de laatste hand gelegd aan de productie van de 3D-geprinte roestvast stalen voetgangersbrug die begin volgend jaar over de Oudezijds Achterburgwal in het hartje van de hoofdstad wordt aangebracht. Voor het zover is, gaat Universiteit Twente samen met Imperial College Londen eerst nog de constructie aan de tand voelen.

« terug naar Nieuws

Bij de Universiteit Twente wordt in eerste instantie het draagvermogen van de brug getest, omwille van functionaliteit en veiligheid. De test staat onder aanvoering van Imperial College London en gaat naar verwachting een maand in beslag nemen. Daarna blijft de brug nog twee maanden op de campus.

In die periode gaan de universiteit, MX3D, Autodesk en ARUP gezamenlijk aan de slag met het ontwerp, de ontwikkeling en de beproeving van het sensornetwerk dat permanent op de brug wordt geïnstalleerd. Autodesk en MX3D staan daarbij open voor creatieve en baanbrekende ideeën van buitenaf voor de verschillende onderdelen van het netwerken, waaronder de soorten sensoren, de veiligheid en vandalismebestendigheid ervan en de wijze van gegevensverzameling en -analyse.

Na het verblijf in Twente volgt transport en plaatsing van de 12,5 m lange en 6,3 m brede brug op zijn permanente locatie over de Oudezijds Achterburgwal. De brug – een ontwerp van Joris Laarman en ARUP – is 3D-geprint uit zo’n 4.500 kg. roestvast staal. De toegepaste techniek is WAAM (Wire Arc Additive Manufacturering). Hierbij wordt een constructiedeel gemaakt door een lasrobot lasrupsen te laten leggen en te stapelen.

De voetgangersbrug was vorig jaar te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven en won daar de publieksprijs van de Dutch Design Awards 2018.