Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

AZ: ‘Gehele dak hoofdtribune vervangen’

Voetbalclub AZ laat de complete overkapping van de hoofdtribune van het AFAS-stadion in Alkmaar plaatsmaken voor een nieuwe kap. Ook het deel dat 10 augustus jl. niet is bezweken, is onveilig. Dat zou blijken uit nieuwe berekeningen van Royal HaskoningDHV.

« terug naar Nieuws

Het resterende dakdeel, dat minder ver uitkraagt, is volgens het ingenieursbureau evenmin berekend op neerwaartse belasting en moet daarom eveneens worden vervangen. De consequenties voor de ruimten onder de tribunes zijn nog onduidelijk. Op dit moment zijn ze nog in gebruik als kantoor voor het AZ-bestuur, congreszaal, fanshop, supporterscafé en kleedkamer.

Algemeen directeur Robert Eenhoorn laat via een persverklaring weten dat: ‘we de veiligheid van onze fans en bezoekers voorop stellen en dus geen enkel risico nemen. Daarom hebben we besloten om zo snel mogelijk het gehele dak te vernieuwen. Ondertussen wordt gekeken naar een veilige oplossing voor de thuisduels in december.’ Sinds het incident op 10 augustus speelt de Alkmaarse club alle thuiswedstrijden in nationaal en Europees competitieverband in het Cars Jeans stadion van ADO Den Haag.

Royal HaskoningDHV verwacht het lopend technisch onderzoek, in opdracht van AZ, begin volgend jaar af te ronden. Dan worden de definitieve resultaten bekend gemaakt. Eerst wordt onder meer nog windtunnelonderzoek uitgevoerd. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid buigt zich nog over het incident, waarbij gelukkig geen slachtoffers zijn gevallen.

Ondertussen werken Royal HaskoningDHV en ZJA Zwarts & Jansma Architecten al aan het ontwerp van een nieuwe overkapping. De voetclub is goed verzekerd tegen de directe en indirecte schade die de instorting heeft veroorzaakt. Financiën zijn daarom geen beletsel om een eerder voornemen tot uitbreiding van het stadion direct maar mee te nemen bij het nieuwe ontwerp.

  • Foto: © Sportnieuws.