Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Aditya Mittal: ‘Importheffingen Trump zo gek nog niet’

De wereld heeft staal nodig en de vraag naar staal gaat verder toenemen. Maar Europese producenten lijden wel onder de staaldumping vanuit China. Hierin zou Europa meer moeten betekenen en een voorbeeld kunnen nemen aan de importheffingen van Donald Trump. Die heffingen waren helemaal geen slecht idee, aldus Aditya Mittal, financieel topman bij ArcelorMittal.

« terug naar Nieuws

Mittal deed deze uitspraken onlangs in een interview met de Franse krant Les Echos. Hij refereert aan de importheffingen van 25 procent die de president van de VS vorig jaar invoerde in Amerika voor staal uit onder andere China en de Europese Unie. Mittal: 'Ik denk dat wat hij deed voor staal niet slecht is. Het probleem met staal is niet de ontwikkeling van de vraag, maar de evolutie van het aanbod. Er moet een manier worden gevonden om druk uit te oefenen op China om zijn productiecapaciteit te verminderen, waardoor het mondiale evenwicht wordt verstoord. De OESO heeft tevergeefs geprobeerd het probleem op te lossen. Als we niets doen, is de toekomst geschreven: China kan alle spelers destabiliseren door met verlies te verkopen.'

CO2-uitstoot

De besluitvormingscycli van de Europese Unie verlopen veel langzamer verlopen dan in het bedrijfsleven, stelt Aditya Mittal. Acties komen pas op gang na zes tot negen maanden. Dan kan een bedrijf allang zijn omgevallen.

De topman pleit voor eerlijke concurrentie; niet alleen op het gebied van prijs, maar ook als het aankomt op CO2-uitstoot. Europa mag volgens Mittal de deur niet wagenwijd openzetten voor niet-Europese concurrenten die geen inspanningen leveren om hun CO2-emissie te verminderen, waardoor ze kosten besparen. Hiermee verdwijnen uiteindelijk de Europese producenten en neemt de wereldwijde CO2-uitstoot toe, verwacht Mittal. Hij pleit dan ook voor belastingen aan de grens die rekening houden met de CO2-uitstoot van fabrikanten.

Vooral China vormt een bedreiging voor de Europese producenten. Twintig jaar geleden produceerde China ongeveer tien procent van het wereldwijde staal. Inmiddels komt meer dan de helft van al het wereldwijd geproduceerde staal uit China, zegt Mittal in het Franse dagblad.

Productieverlaging

Zelf heeft ArcelorMittal de gevolgen van het dumpen van staal uit China ook ondervonden. Vanwege de hoge invoer van staal (beschermende maatregelen van de EU ten spijt) in combinatie met het surplus in het staalaanbod, stijgende productiekosten (energie en koolstof) en de zwakke marktvraag brengt de staalfabrikant de eigen staalproductie in Europa omlaag.

Afgelopen maand besloot het bedrijf om de productie van de fabrieken in Polen, Spanje en Italië te verminderen. Het gaat hierbij om een reductie op jaarbasis van in totaal 3 miljoen ton staal. Dat is zo’n 7,5 procent van de gehele staalproductie van ArcelorMittal in Europa. Die komt per jaar op zo’n 40 miljoen ton. Begin deze maand werd een extra productieverlaging aangekondigd voor de vestigingen in Frankrijk, Duitsland en wederom Spanje.

Geert van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal Europe, geeft aan dat het opnieuw een moeilijke beslissing is, maar dat de maatregelen tijdelijk zijn en worden teruggedraaid als de marktomstandigheden verbeteren. Bij de EU heeft het Luxemburgse staalconcern aangedrongen op maatregelen tegen (de toename van) de staalimport door Europa.

  • Foto: ArcelorMittal.