Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

ArcelorMittal lijft Essar Steel in

De aanloop heeft zo’n anderhalf jaar in beslag genomen, maar de overname van het failliete Essar Steel door ArcelorMittal gaat nu toch definitief door. Voor de aankoop van het Indiase staalproductiebedrijf telt ArcelorMittal een slordige 5,2 miljard euro (5,9 miljard dollar) neer.

« terug naar Nieuws

Vorige week maandag maakte ArcelorMittal bekend dat het hooggerechtshof in India de transactie heeft goedgekeurd. De afronding is voor eind dit jaar voorzien. Vanaf dat moment zijn de Luxemburgse staalproducent en zijn Japanse evenknie Nippon Steel gedeeld eigenaar van Essar Steel India Limited. De overname verleent ArcelorMittal toegang tot India als een van de snelst groeiende afzetmarkten van metalen ter wereld. Op dit moment is de Indiase metaalmarkt mondiaal al de op één na grootste.

De overname van Essar Steel verliep niet zonder slag of stoot. Telkens werd de aankoop in de wielen gereden door de oprichters van de Indiase onderneming, de broers Shashi en Ravi Ruia. Tot tweemaal toe werd het overnameproces door de rechter tijdelijk stilgelegd op grond van bezwaren van diverse schuldeisers. Hun verzoek om de overname geheel stop te zetten, werd door het hof verworpen. Maar de onderhandelingen over de proportionele verdeling van verkoopopbrengst over de verschillende schuldeisers, zoals vereist door de ondernemerskamer, resulteerden weer in nieuwe vertragingen. Uiteindelijk heeft de hoogste Indiase rechter zijn fiat gegeven aan de overname omdat ArcelorMittal de vereiste 60% van de openstaande claims op Essar gaat betalen.

Naast het overnamebedrag van zo’n 5,2 miljard euro is ArcelorMittal van plan om nog eens een miljard euro te investeren in Essar Steel, zo viel vorige week uit newssite Bloomberg op te maken.

De uitspraak van het hooggerechtshof is niet alleen goed nieuws voor ArcelorMittal. Het werkt tevens als een precedent voor andere faillissementen en overnames die nu nog wachten op een geaccepteerde toewijzing van revenuen aan de verschillende (typen) schuldeisers.

  • Foto: de staalfabriek van Essar Steel in de west-Indiase staat Gujarat. Capaciteit: 10 miljoen ton staal per jaar (© Nikkei Asian Review).