Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Bestuursvoorzitter Constructeursregister pakt renovatie Binnenhof op

Marc Unger, (onder meer) voorzitter van het bestuur van het Constructeursregister RC/RO/RT, is aangesteld als projectdirecteur van de renovatie van het Binnenhof in Den Haag.

« terug naar Nieuws

Aanstaande vrijdag 1 november neemt Unger het stokje over van Pieter Dijckmeester die vanaf het begin bij het project is betrokken. In zijn nieuwe functie wordt Unger verantwoordelijk voor ontwerp, contractering en planning van de renovatie. Allereerst gaat hij kijken naar de integrale planning, zo verklaarde hij onlangs in een interview met Cobouw. Ook is hij is voorstander van een vroege betrokkenheid van aannemers in het project. ‘Early-contract-involvement vind ik belangrijk. Bouwers moeten zich comfortabel voelen bij het ontwerp en risico’s open op tafel leggen. Hoe dat precies gaat, zal zich de komende maanden gaan uitkristalliseren’, aldus de verse projectdirecteur.

Mark Unger moest wel even serieus nadenken voordat hij zijn ja-woord gaf aan de nieuwe functie. ‘Het is een eervolle opdracht, maar ook een glazen huis’. Laatste nieuws over het al veelbesproken project is dat de renovatie mogelijk een jaar vertraging oploopt en ruim 15 miljoen euro duurder uitvalt. Daarnaast kan het kabinet niet garanderen dat de renovatiewerkzaamheden volgens planning, in de zomer van volgend jaar van start gaan. Extra eisen aan de beveiliging van het historische gebouwencomplex en langere levertijden op onderdelen kunnen het geplande renovatieproces verder in de wielen rijden.

Zeker is dat de renovatie ingrijpend en veelomvattend is. Zo wordt een scala aan maatregelen getroffen om het Binnenhof meer duurzaam te maken: van isoleren van vloeren, gevels en kappen tot het plaatsen van energiezuinige installaties en zonnepanelen, ventileren met warmteterugwinning en gebruik van ledverlichting.

Daarmee is het Binnenhof een mooie uitdaging voor de man die volgens Cobouw het ‘klappen van de zweep’ in de bouw al heeft leren kennen vanuit eerdere opdrachtgevende rollen. Zo was hij bij ProRail onder meer verantwoordelijk voor de volledige verbouwing van Utrecht Centraal en enkele jaren later bij de Schiphol Group eindbeslisser over inkoop, aanbesteding en leveranciersbeleid. Sinds april vorig jaar is Marc Unger werkzaam als senior consultant bij AT Osborne. Een van zijn nevenfuncties is het voorzitterschap van het bestuur van het Constructeursregister dat (voor wie het nog niet weet) zich inzet voor borging en bevordering van de kwaliteit en deskundigheid van constructeurs in de bouw- en civiele sector.

  • Foto: Cobouw.