Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

British Steel in Chinese handen

Het Chinese staalconcern Jingye Steel heeft het noodlijdende British Steel gekocht. De Britse faillissementsdienst, Official Receiver, heeft dat afgelopen maandag bekend gemaakt.

« terug naar Nieuws

Het precieze aankoopbedrag is (nog) niet openbaar gemaakt. De prijs zou volgens persbureau AP en de BBC liggen tussen 50 en 70 miljoen pond, ofwel 58 tot 81 miljoen euro. De overname betreft de activa en activiteiten van British Steel Limited, dat is inclusief de staalfabriek in Scunthorpe, British Steel France Rail SAS, TSP Engineering en FN Steel in Alblasserdam. Met de overname zijn in totaal zo’n 5.000 arbeidsplaatsen gemoeid, waarvan ruim 4.000 in het noorden van het Verenigd Koninkrijk.

Voor de overname zijn nog wel enkele wettelijke goedkeuringen vereist. Tot die tijd blijft British Steel doorfunctioneren.

De overname volgt op een slepend proces. In 2016 kocht Greybull Capital het Britse staalbedrijf van Tata Steel voor het symbolische bedrag voor 1 Engelse pond. Na enkele relatief succesvolle jaren moest British Steel eind mei van dit jaar surseance van betaling aanvragen. Meerdere overnamebiedingen werden uitgebracht, maar liepen steeds op niets uit. Ook Jingye trok zich terug uit eerdere onderhandelingen, waarna een voorlopig akkoord werd bereikt met Ataer Holding. De overeenkomst werd uiteindelijk niet bekrachtigd omdat (zo liet Financial Times weten) sommige grote leveranciers weigerden om prijsverlagingen op contracten te accepteren.

Het Chinese Jingye Steel telt 23.500 medewerkers, voornamelijk werkzaam in de enorme staalfabriek in de provincie Hebei bij Beijing. De onderneming wordt geleid door een van de rijkste mannen van het land, Li Ganpo. De motieven achter de koop van British Steel laten zich vooralsnog raden. Mogelijk is British Steel interessant omdat het bedrijf andere producten produceert dan de Chinezen, bijvoorbeeld spoorrails. Daarnaast sturen provinciale overheden in China steeds vaker aan op buitenlandse expansie van binnenlandse staalbedrijven, omdat deze bedrijven van de centrale overheid niet te veel staal binnen China mogen afzetten.

In het Verenigd Koninkrijk is de overname over het algemeen positief ontvangen. Het noorden van Engeland kampt met hoge werkloosheid, veel jongeren zitten in een uitzichtloze situatie. Aan behoud van British Steel en daarmee economische activiteit en werkgelegenheid is de Engelsen daarom veel gelegen. Jingye heeft aangekondigd zo’n 1,2 miljard pond in British Steel te steken.

  • Foto: British Steel (© Reuters).