Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Capital C Amsterdam wint MIPIM Award 2020

Capital C, de herontwikkeling van de monumentale Diamantbeurs in Amsterdam, is genomineerd voor een Nationale Staalprijs 2020 in de categorie Utiliteitsbouw. ’t Is nog de vraag óf die kandidatuur wordt omgezet in winst. Dinsdag 13 oktober a.s., tijdens de Staalbouwdag, worden de winnaars bekend gemaakt. Maar het project heeft in elk geval een andere prestigieuze prijs te pakken.

« terug naar Nieuws

Tijdens de afgelopen Paris Real Estate Week heeft Capital C Amsterdam de MIPIM Award 2020 in de wacht gesleept als ‘Best Furnished Building’. Naar het ontwerp van architectenbureau ZJA, gemaakt in samenwerking met Heyligers design + projects, is de ruim honderdjarige Diamantbeurs omgevormd tot het epi-centrum van de creatieve industrie.

Het vijflaagse gebouw doet nu dienst als bedrijfsverzamelgebouw met alle ruimte voor uiteenlopende kunstuitingen. In samenspraak met de architecten hebben zo’n 20 kunstenaars de verschillende vertrekken – entree, trappenhuizen, vergaderruimten en werkkamers – een eigentijds, flexibel interieur verschaft en daarin hun kunstwerken een geëigende plek gegeven. Zo is de centrale hal toegerust met een pop-up gallery voor exposities van Amsterdamse ateliers. Dat alles met behoud en zelfs versterking van de identiteit en uitstraling van het Rijksmonument.

Wat geldt voor het interieur, is ook van toepassing op de bouwkundige ingrepen. Bij de renovatie van het Art Nouveau-gebouw zijn de authentieke karakteristieken behouden gebleven en waar nodig in oude glorie teruggebracht. De gevel is gereconstrueerd en op het dak zijn de twee markante torens, de dakrand en de timpanen uit het oorspronkelijke ontwerp van architect Gerrit van Arkel in ere hersteld.

De grootste ingreep is de toevoeging van High Light: een semi-openbare, multifunctionele ruimte, vervat in een langwerpige koepel van staal en glas boven op het bestaande dak. Deze tweelaagse dakopbouw heeft een flink postuur (45x21x10 m), maar ligt terug uit de bestaande gevellijn, ook los van de klokkentoren en andere historische dakcomponenten. Door deze positionering en de ‘lichte’ materialisering valt de koepel natuurlijk wel op, maar is nergens echt dominant aanwezig. Gezien vanaf het maaiveld, bijvoorbeeld, presenteert de koepel zich als een ingetogen bekroning van de historische oudbouw. De hoofdvorm, in combinatie met de glinsteringen van de glazen omhulling, doen denken aan een diamant. Genoeg voor een treffende verwijzing naar de vroegere functie van de oudbouw als centrum van de diamanthandel.

De engineering en uitvoering van de koepel komen op conto van Octatube. Pieters Bouwtechniek verzorgde het constructief ontwerp. Braaksma & Roos Architectenbureau trad op als restauratie-architect.