Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Capital C Tour

Woensdagmiddag 10 april a.s. organiseren Booosting en Bouwen met Staal, exclusief en gratis voor de leden van beide organisaties, een bezoek aan de geheel gerenoveerde Diamantbeurs aan het Weesperplein in Amsterdam.

« terug naar Nieuws

Naar ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten en Heyliggers design + projects en met bijstand van renovatiespecialist Braaksma & Roos Architecten is dit monumentale vijflaagse handelsgebouw uit 1911 opnieuw op de kaart gezet als verzamelcentrum voor de creatieve industrie en informatietechnologie.

Bij de transformatie zijn alle oorspronkelijke karakteristieken van het Art Deco-gebouw behouden gebleven of in oude glorie hersteld. Nieuwkomer op het bestaande dak is een tweelaagse dome in staal en glas, die ruimte biedt aan de benodigde publieke functies (restaurant en terras).

De opbouw van zo’n 45x21x10 m is ontleend aan het principe van Gridshell, waarbij de dubbele krommingen in het dakvlak de constructieve krachten opvangen. Hierdoor is het mogelijk onder het dak van de dome grote vrije overspanningen te maken. Het staalskelet is bekleed met in totaal 423 ruitvormige, dubbel-glaspanelen. In deze uitvoering is de toevoeging niet alleen licht van gewicht, ’t oogt ook nog eens licht en transparant. En dat past bij het uitgangspunt van een ‘dienende’, ingetogen bekroning van de historische oudbouw.

Omwille van technische haalbaarheid en financiële efficiency is de koepelconstructie geheel parametrisch, in 3D ontworpen en geoptimaliseerd. Met een speciale parametrische tool is de complexe geometrie omgezet naar een gedetailleerd productiemodel. De engineering en uitvoering van de dome is verzorgd door Octatube. Constructeur van het project: Pieters Bouwtechniek.