Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Drie projecten bekroond met Gulden Feniks 2019

Metro Oostlijn (Amsterdam), LocHal (Tilburg) en Kijkkoepel (Oegstgeest). Dat zijn dit jaar de winnaars van de NRP Gulden Feniks, de prijs voor renovatie- en transformatieprojecten op Nederlands grondgebied. Vorige week dinsdag 25 juni, tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag, zijn de winnaars bekend gemaakt.

« terug naar Nieuws

© Digidaan.

In de categorie ‘medium’, de categorie voor gebouwcomplexen, wint de renovatie van Metro Oostlijn, Amsterdam. GROUP A tekent voor het renovatie-ontwerp. Het oorspronkelijke ‘totaalontwerp’ van de metrolijn was door ad-hoc aanpassingen rommelig geworden. Door de renovatie is het complex weer een veilige, aangename plek met een sterke identiteit.

‘De wijze waarop is omgegaan met de opgave om verrommeling van de metrostations tegen te gaan, heeft de stad veel meer gebracht dan slechts ‘opschonen’. De ontwerpers zijn erin geslaagd om het beperkte budget systematisch en pragmatisch in te zetten’, meent de jury. ‘Met een scherpe blik en slimme, vakkundige aanpak is, ongeacht de financiële kaders die geen ruimte boden voor esthetische ingrepen, de schoonheid van het brutalisme op een tijdloze manier in beeld gebracht.’

Naast de metrolijn was het SWEETS hotel in Amsterdam genomineerd voor de prijs in deze categorie.

© Ossip van Duivenbode.

De winnaar in de categorie ‘small’ ofwel gebouwen heet LocHal, Tilburg. Het kwartet Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside en Mecanoo Architecten heeft de voormalige locomotiefloods getransformeerd tot een publieke ‘stadshal’ met horeca, exporuimten, feest- en vergaderfaciliteiten en een vestiging van de regionale bibliotheek.

‘Er zijn veel mooie hallen, maar deze hal is wel heel intelligent, mooi, zorgvuldig en goed gemaakt. In een volledig oude situatie is een volledig nieuwe atmosfeer gebracht, waarbij de grote maat staat voor grote complexiteit. De wijze waarop het enorme gebouw logisch lijkt te zijn ingevuld, dwingt groot respect af.’, aldus de jury.

Eiffelgebouw in Maastricht en Innovation Powerhouse in Eindhoven waren de andere kandidaten voor de prijs in de categorie small.

© Allard van der Hoek.

Kijkkoepel Fort, Krommeniedijk legt beslag op de extra prijs: een wildcard voor een bijzonder project dat met een lage investering (tóch) een grote impact heeft. BureauVanEig ontwierp dit vogelkijkpunt bovenop een bestaande hefkoepel. De gesloten, monolithische vorm van de kijkkoepel, uitgevoerd in weervaststaal, is geïnspireerd op een bunker en sluit hiermee aan bij het karakter van het fort.

De jury is: ‘…onder de indruk van het optimale en fraaie resultaat dat met zeer beperkte middelen is bereikt. Daarmee is het dilemma waarvoor landschap Noord-Holland stond bij het toegankelijk maken van het landschap voor zowel vogelaars als andere bezoekers, knap opgelost.’

Voor de prijs heeft het Nationaal Renovatie Platform (NRP) dit jaar in totaal 79 inzendingen ontvangen. Uit de categorie ‘Large’, voor gebiedherontwikkelingsprojecten, heeft de jury ditmaal geen winnaar kunnen destilleren. Met acht projecten was de categorie relatief mager gevuld. ‘Bij dit type projecten speelt de lange ontwikkeltijd een grote rol. Een terugkerend vraagstuk voor de jury is dan, of er voldoende gerealiseerd is om het project te kunnen beoordelen. Ondanks de waardering die de jury heeft voor de prestaties die partijen bereikt hebben en de impact die deze projecten vaak hebben op de grotere omgeving, is in deze categorie geen sublieme kandidaat met alle ingrediënten voor de NRP Gulden Feniks gevonden’, luidt de motivatie van de jury, onder voorzitterschap van Geurt van Randeraat (SITE urban development).