Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Fieldlab voor de bouw geopend

Additive manufacturing, augmented reality, circulair bouwen, modulair ontwerpen, robotisering. Voor het testen, doorontwikkelen en implementeren van al deze (en andere) innovatieve methoden en technieken heeft de bouwsector nu een eigen Fieldlab: BouwLab R&Do.

« terug naar Nieuws

Het laatste deel van de naam geeft ’t al aan: het nieuwe fieldlab wil een proeftuin en (vooral) een doe-centrum zijn voor de verschillende disciplines binnen de bouw die innovaties (het liefst zo snel mogelijk) in de praktijk willen toepassen. Aan de Oudeweg in Haarlem zijn daartoe alle benodigde faciliteiten in een open setting voorradig, bijvoorbeeld om praktisch te experimenteren met nieuwe bouwmethoden en -technieken, een concept te testen of een pilot-project op te starten.

BouwLab R & Do is een initiatief van 3D Makers Zone, ondersteund door onder meer de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur, Hogeschool InHolland, Hogeschool van Amsterdam en de Academie van Bouwkunsten en Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie en FME. Het is inmiddels het 42e Fieldlab in het kader van het programma Smart Industry.

De officiële opening van het lab was donderdag 31 oktober jl. tijdens een ‘Technology Booost’ en ‘Live Talk’, georganiseerd in samenwerking met Booosting. Daarbij lieten ontwerpers, engineers, studenten en tech-starters zich inspireren door diverse voorbeelden van technologische innovatie voor de bouw en lieten ze zich uit over mogelijke introductie en impact op de bouwpraktijk.