Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Grond in Verzet: ‘Actiedag geslaagd!’

Met zo’n 6.000 bezoekers en 1.000 voertuigen op het Haagse Malieveld kijkt de stichting Grond in Verzet (GiV) terug op een succesvolle actiedag, gisteren.

« terug naar Nieuws

‘We hebben kabinet en politiek goed duidelijk kunnen maken dat het water veel ondernemers letterlijk tot aan de lippen staat als gevolg van de stikstof- en PFAS-impasse’, aldus Klaas Kooiker van GiV. ‘Ik hoop dat het kwartje gevallen is en het kabinet nu daadkracht toont!”

Arnold Tuytel, medeoprichter van GiV voegt toe: ‘We zijn trots op wat we met elkaar op de been hebben weten te brengen. Helaas waren er nog enkele duizenden mensen onderweg naar Den Haag die het Malieveld nooit hebben kunnen bereiken door de situatie op de weg. Wij bedanken alle aanwezige ondernemers en mensen uit de bouw en infra. Geweldig dat jullie er waren en samen met ons in woord en beeld hebben laten zien hoe hoog de nood is.’

'Kabinet moet nu doorpakken'

De organisatie waardeert ‘t dat de vier betrokken bewindslieden (mw. Van Veldhoven, mw. Schouten en de heren Knops en Wiebes) gisteren naar het Malieveld zijn gekomen. GiV had gehoopt op meer concrete toezeggingen voor een werkbare norm voor PFAS en snelle (her)invoering van een drempelwaarde voor stikstofneerslag. ‘Het blijft onduidelijk hoe lang we daar nog op moeten wachten. Elke dag telt! Wij zien niet in waarop het wachten is. Geef ons die waarden, want dan kan morgen weer de schop in de grond. Daar is het ons om allemaal om te doen. Als er niet heel snel iets gebeurt, bezinnen we ons op andere manieren om een doorbraak te forceren. Maar we hopen dat dit niet nodig is’, vindt Klaas Kooiker.

Grond in Verzet kreeg steun voor de landelijke actie van 49 nationale branche-en belangenorganisaties voor de bouw, infrastructuur, grondverzets- en transportsector, uiteenlopend van Aedes (de koepel voor woningcorporaties), BNA (Bond van Nederlandse Architecten), NEPROM (Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling) en Koninklijke NLingenieurs tot FME, Koninklijke Metaalunie en SNS (Samenwerkende Nederlandse Staalbouw). Ze onderschreven hun support in een actiemanifest.

De organisatie bedankt de gemeente Den Haag, Staatsbosbeheer, politie, hulpdiensten en de provincie Zuid-Holland voor de goede samenwerking en het mede mogelijk maken van de actiedag.