Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

‘Huiskamer van Tilburg’ in monumentale LocHal

De Bibliotheek Midden-Brabant is per 24 januari jl. gehuisvest in de LocHal in Tilburg. De monumentale loods uit 1932 diende decennialang als werkplaats van de NS voor onderhoud en reparatie van treinen. Vele inwoners van Tilburg vonden er emplooi. Nu is de hal, onder aanvoering van Braaksma & Roos Architecten en CIVIC Architects, omgevormd tot een tweede thuis voor de Tilburgers.

« terug naar Nieuws

Van de beschikbare 9.500 m2 is zo’n 4.000 m2 toebedeeld aan de bibliotheek met een uitgebreide boekenverzameling, leer- en experimenteerruimten (lab’s) en een podium voor presentaties. Evenementenbureau Seats2 heeft zo’n 2.000 m2 in beheer, voor verhuur aan derden voor vergaderingen, congressen en feesten. Kunstkenniscentrum Kunstloc Brabant is de derde, vaste ‘bewoner’ van het gerevitaliseerde gebouw.

Tijdens de renovatie is de authentieke staalconstructie in tact gebleven. Slechts enkele constructieonderdelen zijn gerestaureerd. Nieuw ingevoegde staalconstructies van trappen en verdiepingvloeren staan geheel onafhankelijk van de oude halconstructie. Een brede houten tribunetrap koppelt de begane grond met de eerste verdiepingvloer, om de daar uitgestalde boekencollectie toegankelijk te maken. Een trap van staal en beton ontsluit de publieke wintertuin op de tweede verdieping. Deze overdekte ruimte met riant uitzicht over de binnenstad van Tilburg huist in een nieuwe staalconstructie die aan de bestaande zuidgevel hangt. Dit ‘stadsbalkon’ werkt tevens als overkapping van de gebouwentree.

Bij de transformatie van de LocHal was een ‘wagonlading’ aan adviseurs en uitvoerders betrokken, waaronder Arup, ABT Wassernaar, Stevens van Dijck, F. Wiggers Ingenieursbureau, VDNDP Bouwingenieurs, Linneman Bouw & Advies, Zaanen Spanjers Architecten, Octatube en Binx Smartility. Mecanoo Architecten tekent voor het interieurontwerp van de bibliotheek.