Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Internationale waardering voor Station Erasmuslijn Den Haag

Het start-/vertrekstation van de Erasmuslijn bij Centraal Station Den Haag heeft gisteren in Brussel een European Steel Design Award 2019 in de wacht gesleept.

« terug naar Nieuws

Met de European Steel Design Awards geeft ECCS (European Convention for Constructional Steelwork) elke twee jaar blijk van waardering aan bouwprojecten waarin staal op een inspirerende manier is toegepast. Ook dit jaar hebben 18 nationale brancheverenigingen voor staalconstructiebedrijven weer hun kandidaten voor de prijs voorgedragen. In totaal 28 projecten zijn ingediend. Hieruit heeft de jury, onder aanvoering van de Noorse architect Lasse Kilvaer, 12 projecten tot prijswinnaar verkozen.

De Nederlandse winnaar heet station Erasmuslijn, sinds augustus 2016 het start- en vertrekpunt van de lightrail tussen Den Haag en Rotterdam. Spoor en halte bevinden zich op een 323 m lang en 10,5-16,5 m breed stalen viaduct, aangebracht op 12 m hoge buiskolommen. Vanaf Den Haag Centraal is het tracé over een lengte van zo'n 110 m getooid met een sculpturale overkapping van glas in staal.

ZJA Zwarts & Jansma Architecten tekent voor het architectonisch ontwerp, in opdracht van ProRail. BAM Infra uit Gouda trad op als hoofdaannemer. Smulders heeft de fabricage en montage van het viaduct verzorgd. De stalen overkapping komt op naam van Jos van den Bersselaar Constructie. Bij het constructief ontwerp van het Haagse huzarenstukje is een bataljon aan ingenieursbureaus betrokken geweest: Movares, Royal HaskoningDHV, BAM Infraconsult, het Belgische Ney & Partners en het Duitse Knippers Helbig.