Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

MKB in de metaalsector verbetert orderpositie en bedrijfsresultaten

Het gaat het midden- en kleinbedrijf in de metaalsector voor de wind. De binnenlandse orderpositie van de bedrijven is in het algemeen gegroeid en de bedrijfsresultaten verbeterd. Dat blijkt uit de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie over het tweede kwartaal van 2019.

« terug naar Nieuws

In tegenstelling tot de voorgaande drie kwartalen is in het tweede kwartaal van dit jaar de binnenlandse orderportefeuille van de meeste deelnemers aan de barometer iets toegenomen. Van de ondervraagde ondernemers is 44% tevreden over de huidige orderpositie. Slechts 13% toont zich ontevreden. Voor het derde kwartaal van het jaar verwacht 1 op de 5 bedrijven opnieuw een groei van de orderportefeuille en versteviging van de orderpositie. Met de buitenlandse orderpositie is het minder goed gesteld. De buitenlandse portefeuilles zijn nagenoeg gelijk gebleven en nemen naar verwachting in het derde kwart 2019 niet toe. Wel zijn de meeste exporterende ondernemers over het algemeen content over hun buitenlandse activiteiten.

Het bedrijfsresultaat van de mkb-bedrijven in de metaal heeft de voorbije kwartalen gefluctueerd. Over het tweede kwartaal laat 13 procent van de bedrijven een beter resultaat noteren, eerder was dat slechts 3 procent. Van de toeleveranciers onder de mbk-bedrijven haalt ruim een derde betere bedrijfsresultaten. De waardering van het bedrijfsresultaat is in het tweede kwartaal weer iets gestegen en blijft daarmee historisch hoog.

Over verbetering van het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal zijn de mkb-ers minder positief gestemd. Dat kan volgens de Metaalunie van doen hebben met de dure vakantieperiode. Negen procent van de bedrijven verwacht een beter resultaat over het derde kwartaal. Over het tweede kwartaal was dat 19 procent.

Het leeuwendeel van de bedrijven, 75%, geeft aan winst te maken over het tweede kwartaal. Voor eerdere kwartalen werd een overeenkomstig percentage opgetekend. Een op de vijf bedrijven verwacht break-even te draaien over het tweede kwartaal; 6% rekent op een verlies.

Bij ongeveer 1/5 deel van de bedrijven is het aantal medewerkers toegenomen. Het aantal bedrijven dat de verkoopprijzen heeft verhoogd, vertoont een dalend trend. Over het tweede kwartaal verhoogde 14 procent van de ondernemingen de verkoopprijzen tegen 31 procent over het eerste kwartaal. Deze afname is deels te verklaren uit de daling van de inkoopprijzen gedurende het voorbije eerste halfjaar 2019.

  • De rapportage van de Economische Barometer 2e kwartaal 2019 en die van voorgaande kwartalen zijn te downloaden van de website van de website van de Koninklijke Metaalunie.
  • Foto: © Bolasco.