Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Malieveldverklaring Emissievrij bouwen gepresenteerd

26 Bedrijven en organisaties in de Nederlandse bouw- en vastgoedsector hebben hun gezamenlijke ‘Malieveldverklaring Emissievrij ontwerpen, ontwikkelen en bouwen’ wereldkundig gemaakt. Tijdens het DGBC-congres ‘Stikstofvrij bouwen en ontwikkelen #hetkanwel’, afgelopen donderdag 12 december in Den Haag, is de ondertekende verklaring overhandigd aan minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen.

« terug naar Nieuws

De verklaring is ondertekend door verschillende gremia uit de vaderlandse bouw en vastgoed, waaronder de bouwondernemingen BAM, Heembouw en Strukton Worksphere en de ontwikkelingsmaatschappijen SADC (Schiphol Area Development Company N.V.), EDGE Technologies (voormalig OVG), AM, Blauwhoed en Merin. Tot de participanten behoren ook zes adviesbureaus (Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Building for Tomorrow, Valstar Simonis, Merosch, ICS Adviseurs en KUBUS) en zeven architectenbureaus ORGA Architect, Paul de Ruiter Architects, Team V Architectuur, de Architekten Cie., marcus architecten, Mecanoo en VenhoevenCS architecture+urbanism. Het collectief is compleet met De Bouwcampus, de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus), Saint-Gobain Benelux, ABN AMRO en DGBC (Dutch Green Building Council).

Met de Malieveldverklaring maakt het collectief kenbaar dat ze gezamenlijk en in samenhang gaan werken aan het versneld terugdringen van de emissies van stikstof én van andere schadelijke stoffen zoals CO2 en fijnstof als gevolg van gebiedsontwikkelingen, bouwactiviteiten en nieuwe gebouwen. En zo maken ze tevens duidelijk dat ontwikkelaars, ontwerpers, adviseurs, installateurs en bouwers onderdeel willen zijn van de oplossing in plaats van onderdeel van het probleem.

Met het oog op een integrale reductie van emissies zeggen de 26 samenwerkende partijen onder meer toe om hun bouw- en installatielogistiek te verslimmen en versneld te elektrificeren. Ook gaan ze in de ontwerpfase van projecten expliciet na hoe (materiaal)keuzes bijdragen aan een lagere uitstoot van schadelijke stoffen in de uitvoerings- en gebruikfasen. De aanbieding van de verklaring aan de minister dient als ‘uitnodiging aan de overheid’ om bij te dragen aan deze transitie naar emissievrij bouwen.

Het initiatief tot de emissievrij-verklaring komt van Jan Kadijk. Volgens het hoofd Kennisoverdracht van DGBC is niet alleen tijd voor een andere manier van ontwikkelen en bouwen, het kan ook. ‘De stikstofcrisis is geen tussenstop, maar een overstapstation. Het gaat ook over meer dan de uitdaging om NOx of NH3; die hangt nauw samen met die rond CO2, fijnstof en circulariteit. Emissievrij betekent een flinke verandering, maar de voorbeelden zijn er, we kúnnen dit gewoon’, aldus Kadijk.

Naast de huidige 26 bedrijven en organisaties zijn ook andere ondernemingen en instellingen, zowel binnen als buiten de bouw en vastgoed, welkom om zich aan te sluiten bij de nieuwe ‘emissievrij beweging’. Belangstellenden kunnen hiertoe contact opnemen met Jan Kadijk via j.kadijk@dgbc.nl