Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

No deal? No way!

Of de klokken van de Big Ben in Londen zullen luiden op Brexit Day, valt nog te bezien. Nagenoeg zeker is wel dat de exodus van het Verenigd Koninkrijk uit de EU doorgaat. Maar dan moet er wel een goede handelsdeal komen, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland.

« terug naar Nieuws

De Britse premier Johnson stuurt aan op een snel handelsakkoord met de Europese Unie, het liefst binnen een jaar. ‘Maar geen enkele handelsexpert verwacht dat je zo’n akkoord in zo’n korte tijd kunt sluiten én goedgekeurd krijgt door de parlementen van alle EU-lidstaten en de VK. Als dat dan niet lukt, volgt alsnog een ‘No Deal’ met grote nadelen voor de bedrijven’, waarschuwen de twee ondernemersorganisaties.

Ook een zo kort mogelijke overgangsperiode, zoals Johnson voor ogen heeft, is ongewenst. Een goed akkoord heeft tijd nodig. Uitstel is in elk geval mogelijk tot eind 2022. Voor alles moet de EU een No Deal in 2020 voorkomen, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Een soepele handels- en investeringsrelatie moet de insteek zijn van de onderhandelingen. Ook voor Nederland is dat belangrijk, menen de organisaties: ‘De Britten zijn een van onze grootste handelspartners.’

Ze verwachten moeizame onderhandelingen. Het gaat over handelsbeperkingen en bovendien wil Johnson ruimte om afwijkende handelsregels vast te stellen in het Verenigd Koninkrijk. Dat kan de concurrentiepositie van bedrijven in de EU verslechteren. Om dat neutraliseren moet Brussel dan maatregelen kunnen nemen aan de grens. De handelsregels van de VK en de EU zouden daarom zo min mogelijk uiteen moeten lopen, vinden de twee Nederlandse werkgeversverenigingen.

Wat het scenario ook wordt, ondernemers kunnen zich voorbereiden op de Brexit via hulpbijbrexit.nl, brexitloket.nl en andere kanalen van branche- en werkgeversorganisaties zoals www.metaalunie.nl/Brexit van Koninklijke Metaalunie.

  • Foto: Vanwege de naderende Brexit heeft EMA, het Europees Medicijn Agentschap, Engeland al verlaten. Sinds november vorig jaar huist de organisatie in een nieuwe stalen kantoortoren aan de Zuidas in Amsterdam. (Opdracht en architectuur: Rijksvastgoedbedrijf, © Corné Bastiaansen).