Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

CBS: ‘Omzet bouwsector fors toegenomen’

De omzet van de bouw is in het vierde kwartaal van 2018 met 10,7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Over heel 2018 zit de toename op ruim 10 procent. Het is meer dan tien jaar geleden dat de groei in een jaar zo hoog was. Dat meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers over de bouwnijverheid.

« terug naar Nieuws

Bedrijven in de woning- en utiliteitsbouw laten de sterkste omzetgroei noteren. De omzet van deze bedrijven groeit al vier jaar in successie. Het omzetniveau komt hiermee voor het eerst zelfs iets hoger uit dan in het topjaar 2008. Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw komen in 2018 op een omzetstijging van 5 procent meer dan in het jaar ervoor. Een plus van meer dan 10 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar behalen de gespecialiseerde bouwondernemingen, zoals installatie- en afwerkingsbedrijven.

Kleinere bouwbedrijven, met maximaal 10 werknemers, zien in 2018 hun omzet stijgen met bijna 12 procent. Ongeveer 10 procent groei tekent het CBS op bij middelgrote bouwbedrijven (10–100 werknemers) en grote bouwondernemingen (vanaf 100 medewerkers).

De hoogste omzetgroei komt voor rekening van middelgrote bedrijven in de woning- en utiliteitsbouw: bijna 14 procent. Middelgrote bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw moeten genoegen nemen met nog geen 2 procent, de laagste omzetgroei.

Het aantal faillissementen valt in 2018 lager uit dan in 2017, bijna 5 procent. Het afgelopen jaar zijn in de bouw in totaal 425 faillissementen uitgesproken.

  • StatLine CBS
  • Foto: transformatie Fenixloods I, Rotterdam (© Mei Architects & Planners).